Esimerkkimaa

Olen vähän ihastunut tähän vähemmistökieliasiaan.

Euroopassa on 29 päivittäin ilmestyvää vähemmistökielistä sanomalehteä. Niistä yhdeksän on suomenruotsalaisia.

Suomessa asuu noin 290 000 ruotsinkielistä. Ruotsissa asuu noin 470 000 suomea tai meänkieltä puhuvaa. Ruotsissa ei ole ainoatakaan suomenkielistä päivittäissanomalehteä.

Toinen tyhjä läntti vähemmistösanomalehtien kartassa on Ranska. Mitäs siellä nyt ranskan lisäksi puhutaankaan? No, ainakin arabiaa, bretonia, flaamia, saksaa, katalaania, korsikan murretta ja baskikieltä.

2 kommenttia artikkeliin ”Esimerkkimaa

 1. Suomessa luetaan sanomalehtiä myös suhteellisesti todella paljon. Lisäksi tulee muistaa suomenruotsalaisten ja ruotsinsuomalaisten hiukan erilaiset taustat. Eikös suomalaiset muuttaneet Ruotsiin työn perässä 1960-luvulla? Suomeruotsalaiset puolestaan ovat ”alkuperäisiä suomalaisia”.

  Mitä Ranskaan tulee, niin lukuisat vähemmistökielet ovat kuolevia. Oksitaania ja provensaalia ei osaa enää kovinkaan moni. Bretoni ja baski elävät vielä.

  Tykkää

 2. Joo. Tämä oli enemmän huomio kuin mikään tulinen kannanotto, en ole asiaan (vielä) hirveän hyvin perehtynyt. Mutta kuitenkin. Ruotsissa luetaan myös paljon sanomalehtiä, kaikki Ruotsin suomenkieliset eivät ole 1960-luvulla työn perässä muuttaneita (-> Tornionlaakso!!!), ja ennen kaikkea, ei kai sillä mitään väliä ole, millaiset taustat kielivähemmistöillä on? Varsinkaan jos puhujia on melkein puoli miljoonaa.

  Ja mitä Ranskaan tulee, luettelin nuo oksitaanit sun muut lähinnä korostaakseni, että Ranska oikein kuhisee vähemmistökieliä, niin että luulisi, että sieltä löytyisi edes yksi sanomalehti jollain muulla kielellä kuin ranskaksi. Lähinnä nyt vaikka arabiaksi.

  Miksihän muuten ne vähemmistökielet kuolevat?

  edit: Katopas, enhän mä edes luetellut oksitaania.. No, bretonit ja katalaanit sitten.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s