Mediasta ja rasismista

Vietän viikonloppua istumalla lauantaina (selkä ja koko ihminen maailman kauheimman noidannuolen runtelemana) kymmenen tuntia seminaarissa, jonka aihe on vaatimattomasti monikulttuurisuus. Olen valinnut neljästä workshop-aiheesta median. Milloin mä opin? Miksi pääaineeni on viestintä, miksi valitsen tieten tahtoen keskusteluaiheeksi median, miksi oi miksi? Milloin tajuan etsiä edes vähän jotain SUBSTANSSIA?

Kohtalokin (tai vastaava) naureskelee kovapäisyydelleni, sillä se on laittanut työryhmämme vetäjäksi 17-vuotiaan pojan, joka käy ruotsalaista lukiota ”medialinjalla”. Kohtalo selvästi tietää, mitä mieltä olen ruotsalaisesta koulujärjestelmästä.

Siellä se 17-vuotias tänään sitten kertoili meille, että miten huonoon suuntaan media on menossa. Sillä oli hienoja termejä kuten ”non-objective media” ja ”personal fixation”.

No, itse olin väärässä paikassa, mitäpä minä niitä ruotsalaisteinejä syytän. Mutta noin yleisemmällä tasolla: Tässä seminaarissa tuomitaan jyrkästi ennakkoluulot ja stereotypiat ja taistellaan niitä vastaan. Samaan aikaan täällä, kuten muuallakin käsiteltäessä vähemmistöjen asemaa mediassa, on ongelman toista osapuolta sallittua käsitellä aivan miten ennakkoluuloisesti ja epämääräisesti tahansa.

Tänäänkin ”media” on tehnyt paljon pahaa. Media haluaa aina vain kertoa huonoja asioita maahanmuuttajista, media tuijottaa pelkkää ihonväriä, media hakee vain sensaatioita, media ei välitä kokonaiskuvasta. Jos mennään oikein yksityiskohtiin, niin ”valokuvaajat” ottavat aina vähemmistöistä kuvia yläviistosta, ja ”toimittajat” otsikoivat aina juttunsa harhaanjohtavasti.

Jumalauta. Aloittakaa nyt helvetti vaikka erottelemalla toisistaan journalismi ja media. Eilen muuan panelisti syytti ”mediaa” siitä, että Louhimiehen elokuvassa Riisuttu mies annetaan huono kuva papeista. Pyydän kuulkaa koko toimittajien ammattikunnan puolesta kauheasti anteeksi!

Sitten kun näiltä kriitikoilta pyytää esimerkkejä median rasismista tai sensaationhakuisuudesta, esimerkit tulevat useimmiten niistä tietyn värisistä (voi miten mukava metaforinen sattuma!) lehdistä. Tämä menee jo vähän toiseen aiheeseen, mutta näille itkijöille haluaisin muistuttaa, että halvalla ei saa hyvää, ja jos ei kukaan osta hyvää, se kuolee pois.

Mutta siis, jos sanan media tilalla olisi mikä tahansa diskriminoitu ryhmä, niin johan kuulostaisi rasistiselta tällainen syyttely!

3 kommenttia artikkeliin ”Mediasta ja rasismista

 1. Ensiksi, saisinko pyytää tarkennusta: missä seminaarissa olit?

  Toiseksi, tuo on kyllä, hm, kiinnostavaa, että mediaa (!) syytetään nimenomaan maahanmuuttajia koskevien huonojen uutisten kertomisesta. Mun näkökulmasta uutiset on melko harvoin kauhean positiivisia, yhtään mistään aiheesta. Niin perverssiä kuin se onkin.

  Kolmanneksi, kyllä mua ärsyttää usein esimerkiksi valtalehtien tapa käsitellä maahanmuuttajia. Kärjistäen: jos ei kerrota rikoksesta, kerrotaan siitä, kuinka maahanmuuttaja osaa suomea ja tykkää saunasta ja ui avannossa ja syö grillimakkaraa.

  Miksei kerrota siitä, että maahanmuuttajan ei tarvitse saunoa ja uida avannossa tullakseen hyväksytyksi täällä? Vai onks se tosiaan niin, että täytyy?

  Tykkää

 2. Joo, no, seminaari oli tämä.

  Toiseksi. Kyllä sielläkin syytettiin ”mediaa” myös ylipäänsä negatiivisista uutisista, ei ainoastaan maahanmuuttajia koskevista. Ja onhan se niin sen takia meidän lehdessämme onkin palsta nimeltä Ilouutiset ;)

  Mutta siis. Mediaa on niin helvetin helppo syyttää. Tämä koskee myös kohtaa kolme. Ikinä ei tarvitse mainita lehtiä nimeltä, ikinä ei tarvitse eritellä tai perustella tai antaa esimerkkejä.

  Ja okei, hyväksytään nyt hetkeksi se tosiasia, että usein maahanmuuttajista kerrotaan joko rikosuutisia tai näitä suomalaistavia avantokeikkajuttuja. Mutta kun ei se syyttely mitään auta!!! Miksi tämä aina todetaan siihen sävyyn kuin toimittajilla olisi joku äärioikeistolainen salaliitto, että näin me erotellaan nuo meistä ja näin me tehdään suomalaisista maahanmuuttajavastaisia. Eihän se nyt niin mene. (Itse asiassa ainakin minun tuntemani toimittajat ovat kyllä keskimääräistä avomielisempiä, kansainvälisempiä ja oikeudentuntoisempia ihmisiä.)

  Niin että toki on ongelmia ja toki on tarpeellista keskustella niiden ratkaisemisesta, mutta kaiken vastuun siirtäminen tämän anonyymin ja kaikenkäsittävän median harteille on minusta hedelmätöntä ja jollain tasolla myös toimittajien ammattikuntaa loukkaavaa.

  (Syyllistyn tässä nyt itsekin yleistyksiin ja kätevän passiivin käyttöön, mutta vetoan foorumin luonteeseen.)

  Tykkää

 3. Oon samaa mieltä siitä, että anonyymistely ja syyttäminen ei auta ketään. Lisäksi suurin osa myös omasta toimittajatuttavapiiristäni on ainakin omilla standardeillani keskivertoa avarakatseisempaa porukkaa.

  Niin, ne TOIMITTATAJAT. Ne-ne-ne ;)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s