Onnellisen ostajan tomaatit

Tomaatinsyönti on taas talveksi loppunut.

En todellakaan ole kovin eettinen kuluttaja, vaikka on minulla kyllä luomuhunajaa, luomukananmunia (muistaakseni luomut ovat the real thing, ei mitkään onnelliset tai vapaat kanat) ja nykyisin myös reilun kaupan kahvia. Silloin harvoin, kun ostan maitoa, ostan mieluummin luomua.

Uutuutena eettisen syömisen listassani ovat tomaatit. En voi, en pysty, en kykene ostamaan espanjalaisia tomaatteja, joista on viime aikoina runsaasti kirjoitettu. Minullakin se alkoi Kuukausiliitteen tomaattiviljelmäjutusta tasan vuosi sitten. Kun otan tomaatin käteen, en voi olla miettimättä, kenen kourassa se on ensimmäisenä ollut. Kuka onneton, rahaton, paperiton ja tulevaisuudeton sen on poiminut, jotta minä nyt ostaisin sen naurettavan halpaan kilohintaan ja viipaloisin illalla paahtoleivän päälle täällä kaukana vauraassa pohjoisessa? Ollapa tomaatti, nähdäpä tuo matka.

Naiivia, varmasti, mutta kun vaan tulee paha olo niistä. Tällaisia nämä minun eettiset valintani muutenkin ovat. Luomumaito maistuu paremmalta kuin tavallinen – siihen tulee se kiva kermakerros pinnalle. Luomuhunajassa on kätevä pakkaus, ja, noh, niitä kanoja käy kyllä tosissaan sääliksi (ja kaverini eläinlääkäri-isä on sanonut, että lattiakanat ovat oikeasti paljon sairaampia kuin häkkikanat, saavat tauteja sieltä lattialta ulosteistaan).

Ja jos tomaatit tulisivat mistä vain muualta, ihan miten epäilyttävästä paikasta tahansa, ostaisin ilomielin. Onnellinen tietämättömyys.

5 kommenttia artikkeliin ”Onnellisen ostajan tomaatit

 1. ”Ja jos tomaatit tulisivat mistä vain muualta, ihan miten epäilyttävästä paikasta tahansa, ostaisin ilomielin. Onnellinen tietämättömyys.”

  Epäilen, että sudanissa tomaattien poimimisesta maksettaisiin vielä vähemmän.

  Tykkää

 2. Eksyin lukemaan blogiasi ja nyt tunnen tarvetta kommentoida. Asun nimittäin Espanjassa, ja ajoittain ahdistun tästä tomaattiasiasta. Espanjasta ei nimittäin saa kuin espanjalaisia tomaatteja, ympäri vuoden. Tuskin muutkaan vihannekset ovat sen reilumpia. Paikallisia asia ei tunnu juuri kiinnostavan, mitä ihmettä tässä voi sitten tehdä?

  Tykkää

 3. Entä, jos ostaisit suomalaisia tomaatteja talvellakin? Toki ne ovat kalliita silloin, mutta hyviä myös kylmään vuodenaikaan. Ainakin miljoonasti parempia kuin tuontitomskut.

  Tykkää

 4. Aivan aivan, menen aina Sokoksen S-marketiin yli neljän euron kilohintaan myytävien kotimaisten toivossa, mutta ainakin tähän asti ne ovat olleet niin keltaisen vihreitä, että ei vaan kannata.

  Hitto, tomaatit ovat niin niin herkullisia leivänpäällysteitä.

  Nytpäs meni yhteiskunnalliseksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s