Säilö

Kävin eilen SPR:n infotilaisuudessa, jossa rekryttiin ja koulutettiin uusia vapaaehtoisia vierailemaan säilöönottokeskuksessa. Säilöönottokeskus on siis se joitakin vuosia sitten kehitetty suljettu laitos, jossa ”säilytetään” tilapäisesti ulkomaalaisia, joilla ei ole henkilöllisyystodistusta tai jotka ovat saaneet käännytyspäätöksen.

Kuulostaakin niin järjettömältä. Säilöönottokeskus. Kouluttajat ja paikan työntekijät kutsuivat sitä tuttavallisesti Säilöksi. Ja pelottelivat meidät vapaaehtoisehdokkaat aivan järjiltämme sillä, kuinka rankkaa ja vaikeaa työ on. Mutta samalla rikastuttavaa. Voin uskoa.

Vierailut voi kouluttajien mukaan jakaa karkeasti kahtia. On sellaisia kertoja, jolloin kaikilla on aivan mielettömän hauskaa. Ja sitten sellaisia, joilta poistuu ahdistuneena ja masentuneena ja täynnä itsesyytöksiä.

Minusta vaikeimmalta kuulostaa se, ettei vierailuista ja siellä tapahtuneesta saa puhua ulkopuolisille. Aargh, miten ikinä osaisin pitää suuni kiinni!

Tilaisuudessa oli reilu kymmenen ihmistä, paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki valtsikalaisia naisia. Naureskelimme, että kylläpä tulee taas kaikki maailmanparantajastereotypiat täytettyä. (Toisaalta, saanen huomauttaa, minä olen ollut valtsikan naisten kanssa myös kadettien tanssiaisissa tilattuna avecina. Että kyllä meiltä löytyy.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s