Mies mäessä

Astuessani eilen rappukäytävästä Mannerheimintielle kuulin sivukorvalla ihanan repliikin: ”No autetaan nyt miestä mäessä!” Käännyin katsomaan, kuka siellä auttaa lähimmäistään.

Joku ystävällinen mies kaiveli lompakostaan kolikoita. Mutta äh. Avunpyytäjä oli se sama virolaiseksi esittäytyvä kerjäläinen, joka sahaa edestakaisin Uuden Ylioppilastalon edustaa ja esittää aina saman vaikeaselkoisen tarinan. Jotain että joku laiva oli myöhässä, passi kadoksissa, pitäisi soittaa jollekin, puhelinkortti loppui (todistuskappaleena kädessä puhelinkortti), ja uuden kortin hinnasta puuttuu euro.

Itse annoin sen puuttuvan euron joskus alkusyksystä, kun olin juuri aloittanut työt siinä nurkilla ja olin jostain syystä oikein ihmisystävällisellä tuulella. Kun lykkäsin miehelle euron kouraan, se toivotti minut ”tervetulleeksi Viroon”, ja saman tien joku huusi perääni, että ”nyt menit tyttö halpaan”. Mies on kuulemma kerjännyt samalla tarinalla samassa paikassa jo vuosikaudet.

Sen jälkeen olen nähnyt sitä melkein päivittäin. Kerran se yritti esittää minulle tarinaansa uudelleen, mutta sanoin kuulleeni sen jo. Keksisit edes jotain uutta.

Olen miettinyt, miten pitäisi suhtautua, kun näen sen puhelinkortti kädessä puhumassa jollekin hämmentyneelle ohikulkijalle. Pitäisikö mennä väliin ja sanoa, että se huijaa? En ole ikinä viitsinyt vaan kiiruhdan pois, ettei tarvitse nähdä, nappaako kuulija syötin.

Eilen oikein pysähdyin epäröimään, pitäisikö mennä kertomaan, missä mäessä autettava oikeasti on. Mutta sekä auttaja että autettava näyttivät kovin tyytyväisiltä. Kuulin autettavan kysyvän, onko auttaja koskaan käynyt Virossa. ”Olen käynyt. Tallinnassa.” Arvasin, että kaupankäynnin lopuksi huijari kiittää kohteliaasti ja toivottaa taas uhrinsa tervetulleeksi Viroon. Ja huijatulle jää hyvä mieli. Mitäpäs sitä pilaamaan totuudella.

Yksi kommentti artikkeliin ”Mies mäessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s