Ei pakolaisia, mutta lehtiä sentään

Aina mukavaa kertoa jostakin ennen Hesaria. Siinä ollaan onnistuttu tänä syksynä noiden uusien venäjänkielisten lehtien kanssa jo kaksi kertaa. Erityisesti tämä Russkaja Mysl -uutinen oli melkoisesti myöhässä, kun kertoivat sen kolmannen numeron ilmestymisestä.

Mutta kun heräsivät, niin innostuivatkin kunnolla. Tänään Hesarin pääkirjoituksessa, johon en käsittääkseni voi linkata, vaadittiin venäjänkielistä viestintää.

”On tärkeätä, että suomenvenäläisiä palvellaan Suomessa myös suomalaisin voimin tehdyillä lehdillä ja ohjelmilla. Se on tärkeätä siksi, että Suomessa asuvat venäjänkieliset ihmiset voivat luontevasti kiinnittyä tähän yhteiskuntaan.
Suurin vastuu lankeaa julkisen palvelun tehtävää hoitavalle Yleisradiolle. Venäjänkielinen palvelu tulee ulottaa myös televisioon.”

Hyvä Suomi! Mahtavaa, että Suomessa spontaanisti vaaditaan omankielistä journalismia 40 000 ihmisen vähemmistölle. Kun taas Ruotsin 470 000 suomenkielistä… No, tästä marisinkin jo. Toisaalta kohtuuden nimissä on todettava, että Ruotsin SVT lähettää päivittäin suomenkieliset tv-uutiset. Asenne on kuitenkin eri. Eräässä raivostuttavassa seminaarissa otin tämän ruotsinsuomalaisen epäkohdan puheeksi, eivätkä paikalla olleet ruotsalaiset ymmärtäneet ollenkaan, mitä tarkoitin. Heidän mielestään suomenkieliset lehdet vain vaikeuttaisivat sopeutumista ruotsalaiseen yhteiskuntaan, sillä eihän niitä lukemalla opi kieltä!

Mutta kun yhteiskuntaan mukaan pääseminen on niin paljon muutakin kuin sitä, että oppii kielen.

Jotenkin hämmästyttävää, että Suomessa ollaan tässä asiassa näin edistyksellisiä. Pakolaisia tänne ei osata valita, mutta vähemmistöjen viestinnästä huolehditaan. Edes jotain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s