Autot

Vanhempani viettivät joulun Espanjassa, mikä paitsi säästi minut perhejoulupiinasta myös tarjosi mahdollisuuden kokeilla yksityisautoilijan elämää isin Volvolla.

(Itseasiassa isäni vietti hyvästä ja erittäin ekologisesta organisoinnista johtuen Espanjassa lähes koko joulukuun – lensi vain välillä neljäksi päiväksi Suomeen istumaan kotisohvalla. Tämä tuplalomailu kuitenkin helpotti suuresti eräiden pikkujoulujen järjestämistä. Mallin S60 Volvoon mahtuu kuljettajan ja yhden matkustajan kanssa täsmälleen 21 koria kaljaa, jos joku saa tungettua enemmän, niin on ansainnut suuret aplodit!)

Tässä tuloksia kokeilustani. Treenimatkoissa Lauttasaaresta Pirkkolaan säästin ainakin puolitoista tuntia per treenit. Se oli kyllä aivan huippua. Sen sijaan matka jouluruuhkassa Sörnäisistä Lauttasaareen keskustan läpi kesti 45 minuuttia. Silloin teki mieli mennä koputtamaan muiden Liisankadun ja Kaisaniementien risteyksessä seisovien autojen ikkunoihin. Terve, minä olen täällä poikkeuksellisesti autolla, mitä ihmettä sinun autosi täällä tekee? En enää ikinä, ikinä mene vapaaehtoisesti keskustaan autolla.

Entä kustannukset. Noin kymmenen päivää, yksi reissu Sulkavalle ja yksi Hämeenlinnaan, muuten vain satunnaista lyhyttä matkaa Helsingin seudulla. Lähes kaksi tankkia bensaa, yksi pakollinen pesu kurajoulun jälkeen. 135 euroa.

135 euroa!! Sehän on ihan törkeästi! Ja tässä ei ollut tietenkään auton vakuutuksia, huoltoja, veroja, parkkimaksuja, eikä itse autoa. Onko suomalaisilla oikeasti varaa tähän? Mistä pienpalkkainen autoilija luopuu voidakseen ostaa bensaa?

Alan pelätä, ettei siitä ruuhkaverostakaan olisi mitään hyötyä.

Mutta hei, hauskaa uuttavuotta! Koska minulla ei enää ole autoa, menen kohta pilaamaan uudet mokkasaappaani tuonne sateeseen ja matkustan julkisilla Kiloon juhlimaan.

4 kommenttia artikkeliin ”Autot

 1. Ei tähän ehkä pitäisi puuttua, mutta näemmä puutun silti. Merkinnässä mainitulla Kaisaniementiellä tarkoittanet nimittäin Kaisaniemenkatua. Kaisaniementiekin Helsingissä on (kulkee kutakuinkin Ravintola Kaisaniemeltä Kansallisteatterille junaradan viertä – siis toisella puolella Kaisaniemen puistoa kuin -katu). Se ei kuitenkaan risteä Liisankadun kanssa eikä siellä yleensä ole ruuhkaa. Autolla Kaisaniementietäkin pitkin tosin saa ajaa.

  Tykkää

 2. Kiitos tarkkasilmäinen lukija. Tarkoitan tietenkin Kaisaniemenkatua. Itseasiassa en piruuttani tarkistanut teiden nimiä, koska virheet Helsingin maantiedossa ovat tavaramerkkini. Olen joskus julistanut, etten tunne Helsingin keskustasta muita teitä kuin Mannerheiminkadun. Ja saman virheen tein myös lukion ruotsinaineessa, kirjoitin että jag gick pÅ Mannerheimsgatan. Opettaja korjasi, mutta joutui palauttamaan menettämäni pisteet, sillä Porvoossa on Mannerheimsgatan.

  Tykkää

 3. Tätä taas joku voisi kutsua pilkunviilaukseksi (ja pahoittelen jo valmiiksi, että jaksan jauhaa näinkin tylsästä aiheesta yhä), mutta ainakin Porvoon kaupungin nettisivuilla (www.porvoo.fi) olevassa kartassa paikallinen Mannerheiminkatu on käännetty muotoon Mannerheimgatan, siis ilman genetiivin s:ää. Samaa logiikkaa noudattaa Mannerheimintien ruotsinkielinen muoto ainakin YTV:n reittioppaassa ja muistaakseni myös katukylteissä: Mannerheimvägen. Mechelininkatukin on ruotsiksi Mechelingatan, mutta toisaalta taas esimerkiksi Kalliossa sijaitseva Porthaninkatu näyttäisi olevan Porthansgatan – s:n kera.

  En tiedä, onko tämä sitten jokin suomenruotsiin sisältyvä oikku tai jokin muu vastaava sellainen. Ihmetyksellä kuitenkin olen pannut merkille näiden jo mainittujen Mannerheimvägenin ja Mechelingatanin s:ttömyyden.

  Tykkää

 4. Kiitos jälleen tarkkasilmä-Johannes. Ehkä täytyy kaivaa se lukioaine jostakin ja tarkistaa, menikö se sittenkin väärin. Mutta pidättäydyn nyt mainitsemasta enää mitään muita kadunnimiä tai sellaisiksi olettamiani.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s