Urheilua, älykkyyttä

Onnea onnea Harri Heliövaara! Se on se 17-vuotias tennispoika, joka perjantaina voitti Australian avointen poikien nelinpelin skottiparinsa kanssa.

Hienoa. Mutta vähintään yhtä paljon minua riemastutti ja lämmitti lauantain Hesarissa entisen kollegani Jarmo Färdigin näkökulma ”Liian lahjakas ammattilaiseksi?” Färdigin mukaan Heliövaaralla on paha ongelma.

”Matkassa on vain yksi mutta. Se on iso. Onko fiksu Heliövaara jopa liian älykäs ammattilaisurheilun kivikovaan maailmaan? Heliövaaran tuntevat kuvailevat häntä jopa superälyköksi, pedantiksi ja kunnianhimoiseksi nuoreksi, jolle tennis ei ole ainoa asia elämässä. Koulu Mäkelänrinteen urheilulukiossa sujuu: keskiarvo hipoo kymppiä.”

Olipa kerrankin kohtuullisen suoraan sanottu. Urheilu ei ole fiksuille.

Tosin minä jaksan kaikesta todistusaineistosta huolimatta yhä olla toista mieltä. Uskon, että ideaaliyhdistelmä olisi lahjakas urheilija, joka jaksaisi myös kiinnostua opiskelusta, ja saisi näin opiskelusta tai muusta henkistoiminnasta sopivaa vastapainoa sille ”ammattilaisurheilun kivikovalle maailmalle”. Eli jos urheilu ei jossain vaiheessa suju tai tulee loukkaantumisia, on jotain muutakin ajateltavaa. Ei tarvitse hajottaa päätänsä märehtimiseen.

Ja uskon myös, että on mahdollista intohimoisesti rakastaa urheilemista, vaikka olisi kuinka superälykkö.

Ei nyt äkkiseltään tule muita mieleen kuin maratoonari Janne Holmén. Mutta on se mahdollista, on on. Tsemppiä vaan, Heliövaara!

3 kommenttia artikkeliin ”Urheilua, älykkyyttä

 1. Vanha tuttuni on lahjakas 10-ottelija, oli Göteborgissakin kesällä. Sama tyyppi on aina ollut myös todella lahjakas vähän kaikessa. Hän jäi ilman urheilija-apurahaa vuosi-pari sitten, koska sai opiskelupaikan lääkiksestä. Lautakunta ei uskonut että lääkisläinen voi panostaa täysillä urheiluun.. Urheilu ei ole fiksuille.

  Tykkää

 2. Auh. Tuommoinen just on niin väärin. Mutta eihän se todista, että urheilu ei olisi fiksuille. Todistaa vain, että kaikki ajattelevat niin esim toimittajat ja lautakunnat.

  Tykkää

 3. ”Todistaa vain, että kaikki ajattelevat niin esim toimittajat ja lautakunnat.”

  Täh?! Lautakunnat siis todella ajattelevat… :)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s