Ranskalaiset vieraat ja suomalaiset isännät

Kun mikä tahansa ryhmä ranskalaisia tulee Suomeen, vierailu sujuu melkein aina tietyllä kaavalla.

Isännät. Suomalaiset ovat tietenkin ylikohteliaita, pingottavia ryppyotsia, jotka ovat suunnitelleet ohjelmat ja aikataulut sekunnin tarkkuudella. Heille mikään ei ole tärkeämpää kuin että vieraat eivät pääse valittamaan mistään. Kaikkea löytyy tai ainakin järjestetään. Pääasia ettei vieraille sanota vastaan.

Vieraat. Ranskalaiset vähät välittävät isäntien aikatauluista. On pikemminkin hienoa olla myöhässä! Jos isännät ovat antaneet heille kaulaan ripustettavat passit tai muut nimilaput, he varovat visusti laittamasta niitä kaulaansa – semmoinen kuuliaisuus olisi aivan liian epäranskalaista. Vieraat tuskin puhuvat muita kieliä kuin ranskaa, mutta ainakaan heitä se ei haittaa pätkääkään. He juttelevat ja vitsailevat keskenään ja odottavat avuttomina kuin tarhalapset, että joku ohjaa heidät kädestä pitäen minne ikinä pitääkin. He eristäytyvät ympäristöstään jättimäisillä toppatakeilla, vaikka lämpötila olisikin vaikka + 5 astetta. Kesällä heillä on goretexia ja kaulaliina. Heille Suomi näyttäytyy täysin käsittämättömänä, ehkä jopa elinkelvottomana paikkana, mutta he tuskin viitsivät sanoa tätä isännilleen, koska kaikesta huolimatta isännät vaikuttavat hyväntahtoisilta ihmisiltä. Joskin aika hullunkurisilta.

Isännät. He kuitenkin haluaisivat koko ajan kovasti tietää, mitä ranskalaiset pitävät Suomesta ja heidän tapahtumastaan/kaupungistaan/yrityksestään/puutarhastaan. Nykyisin myös ruoka on tärkeä arvostelukohde, kun se presidentti meni niin haukkumaan suomalaista ruokaa! He odottavat ahnaina mitä tahansa kuvailevaa adjektiivia, ja jos joku vieraista sattuu sellaisen sanomaan jollakin yhteisellä kielellä, adjektiivi levitetään välittömästi koko järjestelytoimikunnan tietoon. Lausuntoa analysoidaan ja tulkitaan vielä pitkään vierailun jälkeenkin.

Vieraat. Ranskalaiset hämmästelevät ja ihastelevat eivät niinkään Suomea kuin suomalaisten organisointikykyä. He eivät voi ymmärtää, miksi joku näkee niin paljon vaivaa heidän takiaan. Se tuntuu melkeinpä pelottavalta. Mutta kun suomalaiset ovat koko ajan kysymässä heidän tykkäämisistään, niin on helpompi kehua heidän järjestelyjään kuin väittää ihastuneensa tähän kylmään ja pimeään kolkkaan. Voi kunpa pääsisi jo kotiin Ranskaan, missä ei koko ajan pingoteta.

Isännät. Parin päivän päästä viimeistään suomalaisia alkaa ärsyttää, etteivät ranskalaiset vaikuta olevan kiinnostuneita mistään, viihtyvät parhaiten keskenään eivätkä totta tosiaan osaa sitä englantia. Ja kun ne mokomat ovat aina myöhässä! Eivätkö ne tajua, että ei tämä homma toimi, jos ne ilmestyvät milloin huvittaa? Ja kehtaisiko sitä vielä neljännen kerran sanoa, että pitäkää ne kulkuluvat nyt jumalauta näkyvillä?!

Vieraat. Viimeisellä illallisella ranskalaiset saavat isänniltä vielä kaiken päälle jos jonkinlaista lasilautasta ja muuta arktista designia. Olisiko vieraiden pitänyt tuoda jotain Ranskasta? Hemmetti, käydään ostamassa pullo ranskalaista viiniä siitä kaupasta, jossa myydään alkoholia!

2 kommenttia artikkeliin ”Ranskalaiset vieraat ja suomalaiset isännät

 1. Täällä harvinainen blogivieras…..Hahaaaa, kuulostaa analyysiltä:) Ja sullahan on tästä varmaan kokemusta virallisten tahojen osalta runsaasti myös henkkoht rintamalla. Tuli välittömästi mieleen armaat vanhempani, jotka suurella ja kiitettävällä innostuksella järkkäsivät pariksi viikoksi ohjelmaa siskon Aussi-perheelle joka vieraili kesäisessä Suomessa. Siinä pelattiin välillä kyllä tosiaan minuuttiaikatauluilla ja hyvä ettei ollu aamulla jääkaapin ovessa väliapala-ajat….Koitettiin välillä sanoa, että ehkä ne välillä mieluummin vaikka istuis sohvalla ja juttelis kun ryntäis jatkuvasti kattomaan kivikasoja ja muita luonnonmudostumia kieli vyön alla… No, tämä hieman kärjistäen, arvostan toki parentsien efforttia ja kyllä aussitkin kovin oli kiitollisia. Mutta jotain kulttuurista eroa tossa aikataulutuksessa ja hermojen kireydessä kyllä on! Eikä siitä ihan pysty irtisanoutumaan itekään, vaikka onkin kovin maailmankansalainen;)
  Tuli just mieleen, etten ookaan kattonu teidän pelituloksia vielä, joten siirryn informatiivisille SKPL-sivuille….Meille huomenna isot peukut Siuntioon, kiitos! Lopulta saadaankin koko jengi mukaan, kiitos RKP joka antoi vaalilaskijoille vapautuksen.
  kuulemisiiin, beso

  joo ja hei, sulla on faneja! tosin oonhan mäkin yksi niistä.

  Tykkää

 2. Mukavaa saada harvinaisia blogivieraita, käy toki toistekin! Ja kuulostaa jotenkin tutulta tuo aussivierailu… Tosin mä yritän yleensä hoitaa nää henkkoht ranskalaisvierailut hieman, hmm.. toisella kaavalla. Maailmankansalainen oikein :)

  Hyvä että otit ton pelin esille, sehän oli oikea riemujen matsi. Isot peukut teille kuitenkin, ainakaan huonommin ei voi mennä ku meillä, mikä ei vielä tietenkään ole iso kannustus tai lohdutus. Mutta tsemppiä!!! Nyt ku Rkp:kin antoi periks. Go Rkp! Besos.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s