Kun Ranska ja suuri ajatus kohtaavat

Nyt pitäisi matkustaa Ranskaan. Siellä voisi tuntea olevansa kaukana, kaukana Suomesta.

Ranskan presidentinvaalit ovat täältä katsottuna aika absurdia kamaa. Turha ketään suomalaista poliitikkoa syyttää konkretian puutteesta, jos vertaa Ranskan ehdokkaiden vaalipuheisiin. Vai voisiko Tarja tai Sauli puhua näin:

”Teidän kanssanne aion palauttaa Ranskalle ylpeyden maan historiasta, joka yhdistyy sen universaaleihin arvoihin. Sillä kun Ranska ja suuri ajatus kohtaavat, ne matkaavat yhdessä ympäri maailman.

Tahdon Ranskan, joka muistaa jälleen valistuksen tasavallan, ihmisoikeuksien ja kansalaisuuden ideaalit, jotka ovat olleet sen voima ja kauneus. Tulkaa, Ranskan naiset ja miehet, kaikista ikäluokista, kaikista ympäristöistä, kaikilta alueilta ja kaikista syntyperistä, tulkaa, kauniin kansakuntamme eloisat voimat, puristakaamme toistemme käsivarsia, yhdessä palautamme maahamme hymyn, yhdessä manaamme pois masennuksen ja rappion pirut.”

Tämä oli Ségo eilen, vaalien ensimmäisen kierroksen tuloksen selvittyä. Anteeksi kökkö käännös, mutta juju onkin siinä, että jos tämän ihan oikeasti suomentaisi, kääntäjä varmaan myös vaihtaisi diskurssin sellaiseksi, että suomalainen pystyisi lukemaan tekstin naama peruslukemilla. Mutta näin Ranskassa puhutaan, ihan totta!

Tai ehkä löytäisit enemmän itseäsi Sarkon ajatuksista:

”Haluan suunnata puheeni kaikille ranskalaisille sanoakseni heille, että täyden työllisyyden yhteiskunta on keino ja päämäärä on täyden kansalaisuuden yhteiskunta. En halua kuin yhtä asiaa: koota Ranskan kansa uuden ranskalaisen unelman ympärille, unelman veljellisestä tasavallasta jossa jokainen löytää paikkansa, jossa kukaan ei pelkää toista, jossa monikulttuurisuutta ei koeta uhaksi vaan rikkaudeksi.

Tämä veljellinen Ranska on antanut minulle kaiken. Olen sille kaiken velkaa. Haluan vuorollani antaa sille kaiken. Tämä veljellinen Ranska, kutsun kaikki hyväntahtoiset ranskalaiset, mikä onkaan heidän syntyperänsä, uskonsa, puolueensa, luokseni, jotta voimme yhdessä sen rakentaa.”

(Sarkon puheen nimi on mahtava: Un nouveau rêve, un nouvel élan. Yksi kirjaimellinen käännös olisi ”Uusi unelma, uusi hirvi”, mutta uusi hirvi tarkoittaa tässä kyllä uutta vauhtia.)

Ja niin Ségon kuin Sarkonkin puheet loppuvat aina samalla lailla: Vive la République, vive la France! Tosin Républiquen ja Francen keskinäinen järjestys voi vaihdella.

2 kommenttia artikkeliin ”Kun Ranska ja suuri ajatus kohtaavat

 1. Hej Joanna! Hauskaa matskua täällä!

  Olen Ranska-uutisoinnissa ihmetellyt yhtä asiaa (aiheesta muutenkin melko umpiona). Koska sinä olet todella perillä siellä, kysäisen: miksi nuo paljon käytetyt lempparinimet viittaavat sen naisen etu- ja miehen sukunimeen? Kuulostaako se s-kirjainten takia vaan yksinkertaisesti hauskalta?

  Tässä on nimittäin selkeästi sama ilmiö, mistä IS sai noottia itse Matilta. Merikukasta puhuttiin Merikukkana, Matista Vanhasena. Vai ovatko he itse rohkaisseet tätä?

  Joka tapauksessa, seuraathan uutisointia myös sitten 2 viikon päästä.

  Tykkää

 2. No hei hei Aiskhi, mä en kyllä ole asiantuntija, tässä aiheessa suosittelen seuraamaan Minna Nalbantoglun mainiota blogia Hesarin sivuilla. Mutta joo, kyllä feministi minussa on miettinyt tuota lempinimijuttua. Ja olen päätynyt siihen, että tällä nimenomaisella kerralla se varmaan on ihan vaan sattumaa. Että Sègolnesta irtoaa näppärämpi lyhennys kuin Royalista.

  Mutta jos ranskalaisilla olisi omat Matti ja Merikukka, niin ihan taatusti olisivat Vanhanen ja Merikukka. Eikä kukaan edes huomaisi mitään.

  Suomessa olen ärsyyntynyt tuosta jo pidemmän aikaa, ja joskus keräsin tällaisista pareista listaakin. Se alkoi muistaakseni Janina ja Tomba, Kata ja Piippo.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s