Eturistiside

Tämä ei liity mihinkään, mutta päätin laittaa tänne kuitenkin.

Hei sinä, joka olet rikkonut polvesi (ehkä peräti eturistisiteesi)! Mä tiedän miltä susta tuntuu. Jos kaipaat vertaiskokemuksia, niin tässä on. Kirjoitin viime vuoden päiväkirjaa polveni eturistisiteen repeämisestä, leikkaamisesta ja kuntouttamisesta. Todella paskaa puuhaa, joten kaikki myötätuntoni ja onnentoivotukseni sinulle!

polvipaivakirja.doc

10 kommenttia artikkeliin ”Eturistiside

 1. Voih,,,,mulla meni monessa kohtaa niin kylmät väreet selässä kun luin ton iltasaduksi;) Hienoo että oot kirjottanu, eipä tullu itellä mieleen sillon. Eikä tälläkään kertaa. Ja tosiaan toivon, ettei omassa polvessa nyt riittäisikään niin paljon tarinan aihetta. Mitään ei kyllä uskalla toivoa/odottaa, oon erittäin skeptinen että pääsisi pikkutähystyksellä vaan. Mutta sitäkin onnellisempi jos niin käy. Niiiiiin haluisin lenkille!!!! Ja todellakin – ei koskaan koskaan enää tota ristisidepaskaa!!!!

  Tykkää

 2. Todellakin kuulostaa tutulta koko prosessi, itsellä hajosi pari vuotta sitten eturistiside ja lääkärit arvailivat vuorotellen, onko siinä rustovaurioita (= 4-5 viikkoa) vai eturistiside (=vuosi). odottaminen oli kauheinta, henkisesti tosi kova pala. mutta motivaatio kyllä kasvaa melkosesti kuntoutuksen aikana, ja lämmin tunne huomata miten ”kehittyy” koko ajan. mutta tosiaan tuli ihan oma polviprosessi mieleen tosta kirjotuksesta, hyvää tekstiä!

  Tykkää

 3. Hmmm… Nyt on jo moni sanonut vuosi. Mulle (ja lukuisille kavereille) on aina sanottu puoli vuotta. Viimeksi tosin sanottiin vuosi, kun oli toinen kerta ja se saattaa vaatia luuduttamista, että saa porata uuden kiinnityksen.

  Pointti: 6 kk eroa arvioissa on aika paljon…

  Tykkää

 4. Joo, mä olen päätellyt, että sanotaan puoli vuotta, jotta ei kuulosta niin pahalta, ja käytännössä menee kuitenkin vuosi. Tosin olen kyllä nähnyt ihan oikeita puolen vuoden tapauksiakin, mutta harvassa ovat.

  Tykkää

 5. Moi! Minulta meni eturistiside tossa huhtikuussa ja leikattiin kesäkuussa. Ennen leikkausta kun polvi ei mennyt ihan suoraksi niin eipä se tällä hetkellä tässä kirjottaessakaan mee ja leikkauksesta on kulunu jo yli 3kk. Polvi taipuu tällä hetkellä 125 astetta ja jää suoristaessa 5 astetta vajaaksi. Polvi turpoo edelleen koulupäivän aikana melko paljon ja sitten tulee jäykäksi. Illalla sitten vaan pyöräilen ja teen fysioterapeutin määräämät liikkeet ja kylmää sen jälkeen. Meinaa välillä tuntua, että tuleeko tästä koskaan enää pelikuntoista polvea. Siis pelaan jalkapalloa. Muistakaa, että polvi kannattaa kuntouttaa ennen leikkausta niin ei tarvi niin paljon sen kanssa tehdä töitä leikkauksen jälkeen. Vaikkakin se oliskin kunnossa jo ennen leikkausta niin onhan siinä pirun kova työ! Pitkä ja tuskallinen kuntoutus! Niin vielä, että missäs päin teitä on leikattu? Oma polvi leikattiin Ortonissa.

  Tykkää

 6. Moi Pia,
  kiva kun siirryit tänne uuteen :)

  Tuttuja ovat nuo oireesi. Mutta niin uskomattomalta ku se varmaan nyt tuntuukin, niin mitä todennäköisemmin siitä tulee vielä pelipolvi! Koita jaksaa!

  Mun polvi leikattiin Ars Medicinassa, joka tosin nykyään on nimeltään Klinikka 22 ja sijaitsee Bulevardilla. Suosittelisin toki lääkäriäkin, mutta kuulin just että se ei enää toimi hoitavana lääkärinä ollenkaan, höh.

  Tykkää

 7. Mulla meni ekan kerran eturistiside noin 18 vuotta sitten ja silloin kuntoutuminen oli pitkä ja kivulias.

  Uudelleen napsahti kolme ja puoli vuotta sitten ja koska pärjäsin sen kanssa ihan hyvin (en harrasta paljoakaan liikuntaa), niin ei päädytty leikkaukseen, mutta leikkausmahdollisuus jätettiin auki vakuutusyhtiön kanssa, jos sille olisi myöhemmin tarvetta.

  Viime keväästä asti sitten polvi on oireillut ja pettänyt alta, joten leikkaus sovittiin suoritettavaksi 15.10. Nyt on reilu viikko leikkauksesta ja olen todella tyytyväinen. Jalkaa ei särje, turvotusta on ihan vähän ja eilisellä fyssarikäynnillä polvi taipui jo 105 astetta ja suorana se jäi vain 2 astetta vajaaksi. Kotona olen köpötellyt yhdellä kepillä eilisestä, mutta pidemmille reissuille otan toki molemmat kepit mukaan.

  Uskon, että suurin syy, miksi kaikki tuntuu ainakin nyt niin hyvältä (koputtaa puuta) on se, että siirre otettiin kudospankista, eikä omasta jalasta. Toipuminen tuntuu olevan paljon nopeampaa. Sitä lääkäri kuitenkin korosti, että koska ei ole kipuja rajoittamassa toimintoja, kintun kanssa täytyy olla tosi varovainen.

  Tykkää

 8. kiitos ! tämä antoi uskoa!!
  mulla leikattu 3 kk sitten eturistiside, kierukka ja poikki ollut jänne. Toki myös veritulpat seurana…
  Polvi yhä vähän kipeä, taipuu vain 95 astetta ja on outo :-/
  Leikkaus sujui hyvin ja sen suoritti huippuortopedi Tulikoura. Missään ei ole tunnottomuutta ( no ehkä 1cmx1cm alue) vaikka iso avoleikkaus oli. Jalka on hidas ja ei puhettakaan vielä hölkästä, kuntopyörä on ystäväni :-)
  Tsemppiä urheiluun ja kiitos tarinasta!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s