Suomi

Tv-uutisten pääaiheet tänään: eiliset euroviisut ja lätkän MM-finaali. Sehän olisi ihanaa, jos ei maailmassa mitään sen vakavampaa, varsinkaan ikävämpää, tapahtuisi. Jos.

Mikähän lehti olisi kiinnostunut juttuideastani ”lätkä on paskaa”? Tai ei, oikeastaan se on ”lätkä Suomessa on paskaa”. Tai sekin on kyllä väärin. ”Urheilukulttuuri Suomessa on paskaa”. Siihen kylkeen kainalojuttu ”urheilujournalismi Suomessa on paskaa”.

(Kappas, riparirakkauteni on päässyt urheilu-uutisiin tavikseksi kertomaan, mitkä ovat tunnelmat hävityn finaalin jälkeen. Ihan hyvin poika tiivisti Senaatintorin pettymyksen. ”Harmittaa.”)

Käsipallo Suomessa on muuten sekin paskaa. Perjantaina palkittiin lajin vuoden parhaita. Vuoden miespelaaja sai palkinnoksi taulutelevision. Vuoden naispelaaja sai pokaalin.

9 kommenttia artikkeliin ”Suomi

 1. Onnittelut All Star -nimityksestä! Saitko oikein diplomin lämpimän käden lisäksi (taulutelkkaria ilmeisesti ei)?

  Miksi tiivistäen muuten urheilukulttuuri Suomessa on paskempaa kuin muualla?

  Tykkää

 2. Meinasin perustella mielipiteeni, mutta en sitten jaksanut, olisi pitänyt kirjoittaa niin pitkästi.

  No, erittäin tiivistäen, Suomen urheilukulttuuri on pelkkää äijäilyä. Karjalaa ja Koffia, Seppo Rätyä, Timo Jutilaa ja Urheilulehti-uhoa. Palloilupuolella vain ja ainoastaan sitä helvetin lätkää. Eikä minulla sinänsä ole mitään lajia vastaan, kyllä minäkin niitä jokakeväisiä talvisotafiilistelyjä katson. Mutta jotain suhteellisuudentajua pliis!

  Ja kun nyt pääsin vauhtiin.. Voisi myös yrittää muistaa, että (mies)jääkiekkoilijat eivät ole apinoita vaan ihmisiä, joita pitäisi koskea samat alkeelliset käytössäännöt kuin muitakin, kentällä JA sen ulkopuolella. Minulle on täysi mysteeri, miksi juuri (miesten) lätkään ainoana kaikista maailman palloiluista kuuluu nyrkkitappelu. Miksi kaikissa muissa lajeissa pelaajat kunnioittavat vastustajaa ja pystyvät hillitsemään itsensä, mutta jääkiekkokaukalossa on jotenkin ”ymmärrettävää”, että ”tunteet kuumenevat”? (No okei, viime kesänä Zidanella pimahti, mutta sellaiset ovat lätkässä melkein arkipäivää.)

  Mutta kuten sanottua, en hauku lajia sinänsä, vain sen lieveilmiöitä ja siihen ikävän läheisesti liittyvää ääliömäisyyttä. Kaikki kunnia hyville jääkiekkoilijoille, -valmentajille ja -seuroille. Suomalaisen jääkiekkoilun juniorityötä ja resursseja on muiden lajien täällä helppo kadehtia.

  Ja nyt Jussi kysyt, että miten tämä eroaa muiden maiden urheilukulttuurista. Minulla ei ole kovin laajaa kokemusta muualta, mutta ainakin Ruotsista äijäily puuttuu, sinne rakennetaan muutakin kuin aina uusia jäähalleja, ja kuten ehkä joskus on tullut mainittua, siellä kaikkeen (esimerkiksi naisurheiluun) suhtaudutaan paljon, paljon positiivisemmin kuin täällä. Siellä ihmiset ovat innolla mukana seurojen talkoissa ja tapahtumissa, ja jotenkin kummasti tuntuu, että siellä myös Kaikki pelaa.

  Kiitos onnitteluista! En tiedä tuliko diplomi, en vaivautunut paikalle.

  Tykkää

 3. Kiitti!

  Itse asiassa en olisi kysynyt eroa muihin maihin :) Olen aika samaa mieltä, vaikka periaatteessa suhtaudunkin urheiluun aika välinpitämättömästi.

  Minusta varsinkin maajoukkoeurheiluun, ja erityisesti juuri tuohon lätkään liimataan ihan liian voimakkaasti juuri tota talvisodan henki ja vanha kunnon suomi -kuraa päälle ihan liikaa.

  Futismaajoukkoeen peleihin mutu-lonkalta liity samaa ikävää meininkiä, en tiedä miksi. Ehkä katsojien demografinen profiili on (Suomessa) ehkä vähän toinen.

  Tykkää

 4. ”Suomalaisen jääkiekkoilun juniorityötä ja resursseja on muiden lajien täällä helppo kadehtia.”

  Jeps, tätä ainakin Hämeenlinnassa on kritisoitu moneen otteeseen. Toki HPK:n resurssipanokset tuottivat lopulta tulosta, mutta se ei varmasti lämmitä niitä nuoria/aikusia joita lätkä yksinkertaisesti ei vain kiinnosta, mutta joku muu laji kyllä.

  Hyvähyvähyvä. Tästä lukisin Hesarin urheilusivuiltakin ihan mielelläni ;)

  Tykkää

 5. Hehe, ihan kun siellä olisi hieman alkanu savu nousemaan korvista kirjottaessa:) Tällastahan tää tosiaan on, vaikka mulle ei ole lätkävihaa kehittynytkään. Totta silti, että sen dominaatio Suomessa syö kyllä niin paljon kaikilta muilta lajeilta. Hyvä esimerkki on tosiaan Turku.(En muuten ollu tienny noista linkkiesi jutuista mitään) Tänä keväänä kun turkulainen käsipallo menestyi ja urheilutoimittajat hieman jaksoivat siitä jopa kauden lopussa kiinnostua, monet heistä muistivat aina haastattelun tms alkuun mainita, että nyt kun on aikaa kirjoittaa muista lajeista kun TPS putosi niin aikaisin. Kivahan se. Ja hallipolitiikka siellä tosiaan on ihan päinpersettä, uutta palloiluhallia ovat seurat kaivanneet kovasti vuosikaupalla. Tilanne menee varmaan vaan pahemmaksi, kun TPS-sähly nousi SM:n ensi kaudeksi. Tähän asti tosin ei voi oman joukkueen kohadalta valittaa, ollaan saatu ihmeen hyvät treeni-ja peliajat.
  Mutta on tuo taulutv-pokaali-skenaariokin kyllä huvittava, kerrassaan tragikoominen. Siellä päättäjäisissä oli muuten sanottu, että ne järjestetään nyt viidettä vai mitä kertaa sama paikka sama aika, koska ei ole tullut mitään valituksia aiheesta. Voisko joku päätellä jotain siitä, ettei sinne mene kukaan!?
  Nojoo, en vuodata enempää. Graudssani jatkan pohdintaa;)
  Nähdään varmaan su Siuntiossa, koitan selviytyä paikan päälle. Ja tsemppiä sen Viron kaatoon, kolmesti!

  Tykkää

 6. ”Jeps, tätä ainakin Hämeenlinnassa on kritisoitu moneen otteeseen. Toki HPK:n resurssipanokset tuottivat lopulta tulosta, mutta se ei varmasti lämmitä niitä nuoria/aikusia joita lätkä yksinkertaisesti ei vain kiinnosta, mutta joku muu laji kyllä.”

  Sattumalta eilen olin katsomassa jalkapalloa Myllypurossa, kun PK-35:n vieraana oli FC Hämeenlinna. Juttelin toisen puoliajan ajan yhden noin 70-vuotiaan FC Hämeenlinnan kannattajan kanssa, ja hänkin kovasti valitteli, että jääkiekko on kaupungissa suhteettoman kovassa asemassa suhteessa muihin lajeihin. Ei sitä tosin voi suurenakaan yllätyksenä pitää, jos alle 50 000 asukkaan kaupungissa on vuodesta toiseen yksi liigan parhaista joukkueista.

  En nyt tarkemmin tiedä, mikä on jalkapallon tai kenttien tila Hämeenlinnassa, mutta uskoisin, ettei pelkästään hyvä. Sisäpalloilutilat Hämeenlinnassa ainakin lienevät koko lailla huonot, sillä paikallinen salibandyn liigajoukkue Trackerskin joutuu pelaamaan kotiottelunsa Iittalassa. Hämeenlinnassa ei ole täysmittaista kenttää.

  Suomalaisessa urheilun seuraamisessa – tai ainakin jääkiekon – on kieltämättä minustakin jotain kummallisen vastenmielistä, vaikken sinänsä mitään kiekkovihaa podekaan. Jääkiekko on Suomessa selvästi ylempien kansankerrosten laji. Sitä tuntuvat seuraavan 30-40-vuotiaat perheenisät, jotka ajelevat Nordenskiöldinkadun varteen tai Pasilaan Volvolla.

  Pakko on minunkin myöntää, että jalkapallon seuraaminen tuntuu oikeammalta ja hyväksyttävämmältä.

  Tykkää

 7. ”Jääkiekko on Suomessa selvästi ylempien kansankerrosten laji. Sitä tuntuvat seuraavan 30-40-vuotiaat perheenisät, jotka ajelevat Nordenskiöldinkadun varteen tai Pasilaan Volvolla.”

  Mulla ei ole asiasta faktatietoa, mutta onko todella näin? Helsingissä kyllä, ehkä, mutta miten vaikkapa Hämeenlinnassa? Tai Oulussa? Raumalla? Olen ajatellut, että lätkäkatsomossa olisi olemassa vielä pahempi äijäkerrostuma kuin nuo hyvin toimeentulevat Volvo-kuskit (HIFK-kannattajat?) ja että se kerrostuma tulisi hieman syvemmistä kansankerroksista.

  Tai voiko jääkiekkosuomalaisista ylipäänsä erottaa jotain yhteisiä nimittäjiä? Kun niitä on niin hitosti. MM-finaali on tietysti vähän erikoistapaus, mutta silti, sitä katsoi 1,5 miljoonaa suomalaista. (Eduskuntavaalivalvojaisia katsoi 1,3 miljoonaa.)

  Tykkää

 8. No, faktatietoa ei ole totta puhuen minullakaan.

  MM-jääkiekkoa seuraavat kyllä Suomessa useat, mutta moni ei välttämättä ole niinkään itse lajista kiinnostunut – paitsi jos Suomi pelaa. MM-kiekon seuraajista onkin ehkä vaikea löytää niitä yhteisiä nimittäjiä.

  Rohkenen väittää, että liigahalleissa tilanne on toinen. Silti täytyy säilyttää tietty varovaisuus, sillä yhteen muottiin ihan kaikki eivät kuitenkaan mahdu.

  Stereotypiani Volvo-kuskeista taisi kuitenkin mennä hieman metsään, vaikka HIFK:n otteluiden yleisöön se ehkä vielä päteekin. Esimerkiksi Porissa (tai vaikka Hämeenlinnassa tai Raumalla tai Lappeenrannassa) tilanne voi hyvinkin olla toinen. Taidan aavistaa, mitä ajat takaa mainitsemallasi äijäkerrostumalla.

  Hätäisen arvioni mukaan aktiivinen jääkiekkoyleisö vaikuttaa ainakin poliittisesti hämmentävän yhdenmukaiselta – jos Jatkoajan keskustelupalstan viestiketjuja on uskominen. (Tapaavat suosia veronalennuksia, tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ja maanpuolustusta.) Esimerkiksi FutisForumilla tilanne on koko lailla toinen.

  Ehkä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s