Kuuma matkustusvinkki

Suosittelen matkustamista ruotsinlaivojen nais- ja miespaikoilla. Eli siis vieraiden ihmisten kanssa samassa hytissä. Riski toki, mutta yhden yönhän seisoo vaikka päällään. Ja parhaimmillaan luvassa on avartavia kokemuksia.

Minun maailmani avartui, kun tässä taannoin palasin Tukholmasta Helsinkiin naispaikalla. Satuin samaan hyttiin romaninaisen kanssa. Häpeäkseni on tunnustettava, että se taisi olla ensimmäinen kerta, kun keskustelin tämän vähemmistön edustajan kanssa. Ellen nyt sitten ole joskus pikkuisen solvannut jotakuta heistä.

Ihan mukava nainen, vaikka en itse ollutkaan sosiaalisimmalla tuulellani. Panin vilpittömän uteliaana merkille, että a) naisella oli omat, kirjailuin koristellut sänkyvaatteet mukana, b) ilmeisesti ainakin osa hameista oli naisella nukkuessakin päällä, sillä sängyssä erottui aamulla niin järjettömän suuri mytty.

Tämä on mielenkiintoista. Jotakin se meistä (tai minusta) kertoo, että tämä on ihan uutta ja ihmeellistä. Suomessa on kuitenkin 10 000 romania. (Btw se Manne-tv on järkyttävän huono!) Olisin halunnut vastauksen vielä yhteen epäkorrektiin kysymykseen: miksi ruotsinlaivoilla on niin paljon romaneja? (Tai onkohan heitä edes paljon, vai onko tämä rasistinen harha?)

Mutta palataan laivalle. Joskus puolenyön aikoihin, kun makasin sängyssä lukemassa, hytinovi aukesi. Luulin että romaninainen tulee nukkumaan. Eipäs tullutkaan, vaan sieltä lyllersi joku ruotsia puhuva mummeli perässä vedettävine kasseineen. Jumalauta ettet sitten aikaisemmin viitsinyt tulla pistäytymään, teki mieleni sanoa. Olin luvattomasti ominut alasängyn, kun luulin ettei hyttiin tule muita. Onneksi maailmani avartui ajoissa ja tajusin, että Maarianhaminastakin voi hypätä laivaan.

Mummeli oli hyväntuulinen vanhus Houtskarista. Se kyseli kummallisia asioita, kuten olenko lukenut jotakin neverheard kirjaa, joka ”kertoo historiasta”. Se siunaili onneaan, että on jo niin vanha, ettei tarvitse seuraavana aamuna rynnätä töihin. ”Paitsi että kyllä minä aina välillä teen töitä. Kun olen kaupungissa, käyn pari päivää viikossa töissä.” Jahas, jahas. No missäs olet, kun olet kaupungissa, kysyin. Vastaus tuli hieman puun takaa. ”San Franciscossa.”

Eikä sitten muuta. Hurmaavan irrallisia faktoja.

4 kommenttia artikkeliin ”Kuuma matkustusvinkki

 1. Haahaa, mahtava flaksi sulla ollut:) Mua aihe luonnollisesti kiinnostaa, koska itse kaupittelen noita kyseisiä mies- ja naispaikkoja. Toistaseksi olen kyllä tainnut myydä vaan reilaajille, jotka saavat niitä ilmaisiksi. Täytyy ruveta painottamaan elämyspuolta ja lopettaa vallan luksushyttien tyrkytys. Ja jos käännyt romaninen puoleen kysymyksineni, niin kysy samalla miks niitten on pakko laulaa aina karaokessa NIIN monta kappaletta?

  Tykkää

 2. Mun käsityksen mukaan romaneita on paljon ruotsinlaivoilla, koska sukua on lahden molemmin puolin. Ainakin mun opettajina työskentelevät sukulaiset on kertoneet, että meillä päin suuri osa romanilapsista ei saa peruskoulun päättötodistusta, koska ovat niin paljon poissa mm. sukulaisten hautajaisten ja ruumiinvalvojaisten vuoksi, ja usein nämä tilaisuudet on kuulemma Ruotsissa!

  Tykkää

 3. Joo, näin minäkin olen ymmärtänyt, että sukuvierailuja. Tämä minun hyttikaverini kuitenkin oli kuulemma risteilyllä, mutta ei saanutkaan takaisin päin kokonaista hyttiä, kun oli laiva täynnä. Kerropas Annu, onko mahdollista tilata risteily ilman että saa hyttiä toiseen suuntaan? Toinen kummallinen asia oli, että kävi ilmi, että ei hän nyt koskaan laivalla bailaa, ”eihän täällä voi kun täällä on niin tylsää”. Mutta miksi ihmeessä sitten lähteä risteilylle?

  Tykkää

 4. Minullekin sattui Tukholmassa asuessani kerran hyttiin romaninainen yhdeksi kolmesta hyttikaverista. Tai no neljästä. Tällä naisella oli mukana alle vuoden ikäinen vauva. Erikoisinta oli, että hän yritti saada minua tai yhtä toista hyttikaveria ajamaan autoaan ulos laivasta, koska ajokortti oli jäänyt Ruotsiin ja sitä kuulemma kysytään autoa ulos ajettaessa… (mitä ei minun tietääkseni kyllä tehdä).

  Toisella kertaa oli hyttikavereina yhdysvaltalainen ja kaksi venäläistä, joista toinen asui Norjassa ja puhui norjaa, ja toinen puhui ruotsia, muttei englantia, joten yhdysvaltalaisella ja tällä ei ollut yhteistä kieltä.

  Eli kyllä… hyttipaikalla matkustaminen avartaa!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s