Suorahkoa palautetta

Näemmä Suomen teinitytöt vihaavat minua. Olen surkea toimittaja, omasta mielestäni hyvin nokkela toimittaja, besserwisser, uskomaton ämmä ja minulla on seiväs perseessä. Sellaistakin kommentoitiin, että ”haista v*u toimittaja” ja ”fuck her”.

Tämä hieman hämmentää minua, koska luulin olevani suuri teinityttöjen ystävä ja kirjoittaneeni muotia harrastavista tytöistä erääseen kuukausittain ilmestyvään julkaisuun niin kiltin ja hyväntahtoisen jutun kuin mahdollista. Ilmeisesti harhaluulo.

http://meemoland.blogspot.com/2007/09/hesarin-kuukausiliite-kyll-juuri-se.html

http://bellezzablogg.blogspot.com/2007/09/aivottomien-tyttjen-aivotonta.html

http://shoefreak.vuodatus.net/blog/789995

http://bambino.vuodatus.net/blog/789344

http://blogiterapiaa.blogspot.com/2007/09/miksi-kuukausiliite-halventaa.html

Jotkut sentään puolustavat:

http://lilysblog-part1.blogspot.com/2007/09/lk-nyt-hermostuko-mutta.html

http://blogforclothes.blogspot.com/2007/09/lighten-up-its-just-fashion.html

http://marikoo.blogsome.com/2007/09/01/muotiblogit-koko-kansan-tietoisuuteen/

http://sklavisch.blogspot.com/2007/09/kuohuntaa-muotiblogien-ymprill.html

Tekisi itsenikin mieli puolustautua, mutta en periaatteesta selittele juttujani jälkikäteen, kun kerran olen lehdessä saanut sanoa sanottavani. Se riittäköön. Toisaalta tekisi myös vähän mieli heittäytyä teiniksi ja sanoa että haistakaa tekin vaan (erityisesti kaikki te, jotka ilmoitatte, että ette ole lukeneet juttua, mutta haistatatte minulle silti). Mutta en minä nyt kuitenkaan alennu.

25 kommenttia artikkeliin ”Suorahkoa palautetta

 1. :) Voimia käsipalloilija-Palmènille Oulusta (en siis valitettavasti lue Hesaria). Mää voisin sanoa, että erääseen toiseen kuukausijulkaisuun kirjoittamasi juttu Miss Suomesta oli ehdottomasti paras juttu Miss Suomesta ikinä.

  Toisaalta, mää oon yli kolmikymppinen enkä käytä kynsilakkaa…

  Tykkää

 2. En ole vielä nähnyt juttua valitettavasti, mutta noista palautteista kuulin kyllä jo huhua blogitaivaassa. Mutta kuten olen täälläkin aikaisemminkin julkistanut: on mielestäni toimittaja Palmen paras kirjoittaja ikinä johon minä olen törmännyt. Joten luotan tässäkin artikkelissa suhun kuin…noh, nyt ei tule mitään näppärää vertauskuvaa mieleen :D

  Tykkää

 3. Kiitos peppauksesta, tuntuu heti paremmalta ;) Juu, Pami, ehdoton ykköskommentti oli, että ”toimittajan huomiothan olivat kuin äidin kanssa puhuisi”. Ja vai että reilusti yli kolmikymppinen. No huhhuh!!!

  Tykkää

 4. Tässähän melkein alkaa pelottaa, uskaltaako näitä blogaajia lähestyä edes tutkija-asenteella :)

  Hyvä juttu se oli, eikä ainakaan minun mielestäni mitenkään näyttänyt tyttöjä sellaisessa valossa kuin he ovat itse jutusta ilmeisesti tulkinneet. Ihan ajattelavina, fiksuina blogaajina heidät toit esiin.

  Toisaalta olen tietysi vähän jäävi arvioimaan, koska muotiblogit kiehtovat mieltäni nimenomaan kuluttajuuden yhden pienen siivun esiintuojina.

  Ja vellovan keskustelun perusteella olisi aika hankala olisi kirjoittaa tästäkään aiheesta juttua, joka jutun kohteena olevaa ryhmää kaikenkaikkiaan miellyttäisi.

  Tykkää

 5. Tack Tide, dina kommentärer är de bästa i världen, blir alltid sÅ glad av dem!! Kämpa pÅ du ocksÅ, vi hörs och ses ngn gÅng igen!

  Niin Mari, olettaisin että nuorista ylipäänsä on aika vaikeaa kirjoittaa niin, että juttu miellyttäisi sekä nuoria että aikuisia. Joskus olen tässä onnistunut, mutta selvästikään en tällä kerralla. Eikä minua sinänsä haukut haittaa, ne ovat aika viihdyttäviäkin, mutta huoleni on, että haastateltavilleni jää ainakin tämän heidän saamansa ”tulkinta-avun” jälkeen jutusta paska maku. Se on erittäin harmi.

  Mutta nämä kommentit ovat kyllä aivan hulvattomia. Löysin vielä yhden mahtavan täältä:

  ”Suurin osa on sitä mieltä, että jutun kirjoittanut … on kauhea, typerä, huono toimittaja, suorastaan bitch, enkä voi sanoa muuta kuin että olen erittäin samaa mieltä.”

  Tykkää

 6. No ohhoh. Kylläpäs on melkoinen meininki. Mustakin tuo kommentti toimittajan iästä oli aika jännä, että yli kolmekymppinen. Jaa? Mutta hienoa, että sä onnistut usein saamaan melkoisen keskustelun aikaan jutuillasi. Onnittelut siitä!

  Ja sitten muihin asioihin: en sitten tullut lomaviikollani käymään. Sen sijaan pidän Helsingissä huolta malariasairaasta ystävästäni ja menen huomenna Tampereelle. Huvinsa kullakin.

  Pidä huolta!

  Tykkää

 7. Minäkin pidin tuosta artikkelistasi ja käsitykseni muotiblogeista lienee melko yhtenevä kanssasi. Minusta on kiinnostavaa, että muotibloggaajat niin kovasti vastustavat mielikuvaa kotikutoisuudesta ja tyttömäisestä ihkuttamisesta, vaikka kyllähän niissä näitä molempia piirteitä paljon on. Noista kommenteista ei kyllä käy suoranaisesti ilmi, että minkälaisina muotibloggaajat oikeastaan olisivat halunneet itsensä tulleen representoiduiksi. Ehkäpä he olisivat toivoneet muotibloggaamisen tulevan esitetyksi turhamaisuuden ja tyttömäisyyden saarekkeena muuten dynaamisessa, tehokkaassa ja menestyvässä elämässään?

  Ja siistiä, että tässä yhteydessä on nyt vihdoin tilaisuus sanoa, mutta minunkin mielestäni se ”yks Noora vaan”-artikkeli oli kyllä tosi hyvä ja jää kyllä mieleen pitkäksi ajaksi.

  Tykkää

 8. Mielestäni artikkeli oli ihan ok, mutta ei kylläkään välttämättä niin ”hyväntahtoinen” niitä teinejä kohtaan. Eivätkä sen ikäiset vielä tajua, millaisen arvostelun kohteeksi voivat joutua tuollaiseen juttuun suostuessaan (Hesarissa!)… joten vaikka kulutusjuhlintaa vastustankin, ovat sympatiani myös näiden pikku teinien puolella.

  Tykkää

 9. Miksi juttusi aiheutti niin suuren vastarinnan oli typerä yleistämisesi. Annoit selkeän kuvan, että kaikki muotiblogit olisivat samaa pinnallista huttua, ja kaikki kuvat olisivat täysin epäselviä. ja niin, käyttäytymisesi meni tämän postauksen kera lapselliseksi.

  Tykkää

 10. Pahoittelen väittämistäsi yli kolmekymppiseksi, kyse oli vain siitä että minä, yli kaksikymppinen, käyn edelleen samankaltaisia keskusteluja äitini kanssa eli ei suinkaan ollut tarkoitus verrata teitä kahta vaikka asian näin ilmaisinkin. Korjataan asia pikimmiten :)

  Artikkelisi oli minusta hyvä minkä toivottavasti ehkä ymmärsit tahattomasta ikärasisimista huolimatta!

  -Lily

  Tykkää

 11. Ensiksikin, yritän olla heittäytymättä teiniksi (vaikka teini olenkin). Oli ihan mielenkiintoista lukea näkemyksestäsi tästä koko Eurooppaa ja maailmaa villitsevästä ilmiöstä, muotiblogeista, eikä otteesi mielestäni ollut mitenkään loukkaava, ehkä hieman kärkäs. Ehkä lähinnä häiritsee, että olit valinnut ”kohteeksesi” niin nuoria, 13-14-vuotiaat eivät ehkä ymmärrä samalla lailla, mitä haet jutullasi takaa, kuin vähän vanhemmat. On ok vähätellä ilmiötä, mutta on mielestäni eri asia vähätellä yksilöitä. Ja kyllä suomalaisista muotiblogeistakin löytyy niitä helmiä, joista ajan mittaan voisi hyvinkin tulla samalla tavalla tunnettuja ja hehkutettuja, kuin vaikka Elin Klingin blogi. Mutta toisaalta, eikö hyvän jutun tunnistakin siitä, että se aiheuttaa keskustelua ja tunteita?

  Tykkää

 12. Eiköhän tuo juttu kuitenki ollut aikatavalla nuorten aliarvostusta. Olisi aikuisetla ihmisletä odottanut vähän kypsempää otetta lehtijuttuun.

  Tykkää

 13. ”Toisaalta tekisi myös vähän mieli heittäytyä teiniksi ja sanoa että haistakaa tekin vaan (erityisesti kaikki te, jotka ilmoitatte, että ette ole lukeneet juttua, mutta haistatatte minulle silti). Mutta en minä nyt kuitenkaan alennu.”

  Ahaa, eli ”sanonpahan nyt vaan että tekisi mieli sanoa mutta en kuitenkaan sano (eli käytännössä sain nyt kuitenkin sanottua joten fuck off teinit!1)”.

  Että näin kypsää touhua puolin ja toisin.

  Tykkää

 14. Alakulttuureihin sohiminen on aina vaarallista. Postimerkkeilijät, aseharrastajat tai muotibloggaajat näkevät kaikki harrastuksensa niin positiivisessa valossa, että ihan kiltti ulkopuolinen tarkkailukin alkaa tuntua rankalta arvostelulta, vaikkei sitä olekaan. Ja on myös se sanonta koirasta ja kalikasta, tietysti.

  Tykkää

 15. Itse luin ensin jutun ja vasta sen jälkeen törmäsin muotibloggaajien raivoistuneisiin kommentteihin. Kerrassaan kummallista, sillä itse en tulkinnut juttuasi sinne päinkään kuin he olivat sen ymmärtäneet..?

  Tykkää

 16. Olen aika hämmästynyt tästä asiasta nousseesta kohusta. Nyt kun vihdoin pääsin lukemaan jutun, oli se mielestäni hyvä. En löytänyt siitä mollaamista, lähinnä ehkä ilmiöiden kriittistä tarkastelua. Peräänkulutettua ilmiön monipuolisempaa tarkastelua on kuitenkin melko vaikeaa toteuttaa noinkin rajallisessa sivumäärässä.

  Tykkää

 17. Lehtijuttu oli niin täynnä piilovittuilua ja nuorten tyttöjen aliarvostusta että saisit hävetä. Kritiikki on paikallaan, mutta ämmittely tms menee kyllä liian pitkälle, siitä olen samaa mieltä. Ihmetyttää kyllä sekin kun et tämän jutun komenteissa tunnu kiinnittävän huomiota muihin kuin kannustaviin kommentteihin. Jotenkin sain tästäkin jutusta kuvan, että jatkat vittuiluasi.

  Nuo linkitykset myös ovat melko säälittävä veto sinulta. Jos et halua puolustella kirjoituksiasi jälkeenpäin, miksi laitat tänne linkkejä sinua kritisoineisiin blogeihin? Toivottavasti viitsit vastata edes tähän kommenttiin.

  Tykkää

 18. Voi hyvänen aika. Tässä vastaukseni, täten olen noteerannut kommenttisi, ei-enää-niin-teini-tyttö. Mitä mun pitää vielä sanoa? Ei, en omasta mielestäni piilovittuillut enkä aliarvostanut nuoria tyttöjä, mutta jotkut ovat jutun siten lukeneet. Eivät kuitenkaan kaikki, kuten näistäkin kommenteista on käynyt ilmi. Ja siksi tämä on mielestäni mielenkiintoinen esimerkki siitä, miten merkitys syntyy luennassa, kuten joskus viestinnän luennolla opetettiin. Ja siksi linkitin blogikirjoituksia.

  Ei hävetä yhtään.

  Juttuani en puolustele, koska kun se on kerran julkaistu, toimittajan on enää turha selittää lukijoille, miten se pitäisi lukea. Myöhäistä nyt.

  Ja vastaan jatkossakin omassa blogissani just tasan mihin haluan. En usko että mulla on tähän asiaan enää yhtään mitään lisättävää, mutta kiitän kaikkia kommenteista. Asiallinen kritiikki on erittäin tervetullutta, ja luen sitä mielelläni.

  Tykkää

 19. Hei! Olen tuosta La Primavera-blogista. Ihmettelin jutun aikaan saamaa kuohuntaa… mielestäni juttu oli hyvä. Miksi ihmeessä ei teini-ikäisiä saisi kritisoida? Kaiken lisäksi hassuinta on se, että kuitenkin juttuun haastatellut ihmiset saivat itse lukea jutun ennen sen menemistä painoon… ja nyt valittavat.

  Itse olen saanut siitä, että puolustin artikkeliasi, aika hirvittäviä kommentteja. Yhdessä jopa uhkailtiin väkivallalla. En voi muuta sanoa, kuin että ihmisillä on ihmeelliset reaktiot, ja että oikean kritiikin muodostaminen on noin vaikeaa.

  Onko mahdollista lähettää sinulle meiliä? Haluaisin keskustella muutamasta asiasta, jos vain mahdollista.

  Tykkää

 20. Niin, juuri tuosta ”kaikki teinitytöt vihaavat minua”-asenteesta oli kyse. Kaikki muotibloggaajat kun eivät ole varhaisnuoria, teinejä, eivätkä välttämättä enää edes mitään juuri aikuisiän ylittäneitä. Jutussasi et käsitellyt YHTÄKÄÄN blogia, joissa kirjoittaminen on suuressa osassa, jossa kirjoittaja on parinkympin ylittänyt, puhumattakaan muotiblogeista, joissa ylistetään kirppiksiä, kierrättämistä ja itse tekemistä – ja tällaisia blogeja tähän maahankin mahtuu jo aika monta.

  Jos halusit kirjoittaa vain teinien kulutushysteriablogeista, olisit selkeästi ilmaissut jutussasi että tämä on aiheen rajaus. Sen sijaan siitä sai käsityksen, että muunlaisia muotiblogeja ei ole olemassakaan.

  Naurettavaa kirjoittaa provosoiva juttu ja sitten itkeä, kun jutussa halventamasi ihmiset loukkaantuvat.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s