Sanakirja osa 1: Utflykt

Nyt tässä blogissa alkaa uusi juttusarja. Se on taatusti hyvä, sillä sitä on suunniteltu jo kaksi vuotta. Sarjassa opetellaan ruotsia.

Ruotsalaiset tekevät viikonloppuisin utflyktejä. Utflykt on sanakirjan mukaan huviretki, mutta kirjaimellisestihan se on pako ulos jostakin. Ulos kaupungista, olen päätellyt. Viikolla tehdään töitä ja viikonloppuna omistaudutaan perheelle ja lähdetään lasten kanssa pois kaupungin vilinästä. Tai ainakin sunnuntaina, i helgen. Lauantaisin koko Tukholma pakkautuu Drottningsgatanille shoppaamaan.

Utflykt tehdään nimenomaan luonnon helmaan – myös joukkueemme kesäkuinen seikkailu saaristossa oli nimeltään utflykt.

Tänään paistoi aurinko, ja minä tein utflyktin ilman perhettä Hagaparkeniin. Se on valtava puisto tuossa ihan vieressä, Solnassa. Siis todellakin valtava. Näin perhostalon, kiinalaisen temppelin, erilaisia linnoja ja huviloita, kuninkaallisen hautausmaan, kesken jääneen linnan rauniot. Ja satoja, satoja tukholmalaisia utflykteillään. Ne istuivat piknikillä valtavilla nurmikentillä tai jonottivat kahvia kodikkaista kioskeista.

Jos helsinkiläiset harrastaisivat utflyktejä, he menisivät Keskuspuistoon. Yksin. Siellä ei ole kioskeja, ei rakennuksia, ei aukeita nurmikenttiä, ei asfaltoituja teitä. Keskuspuisto on metsä. Mitä koskemattomampi, sen parempi. Ja on hyvä, että siellä on paljon puita, koska silloin on helpompi piiloutua muilta ihmisiltä.

3 kommenttia artikkeliin ”Sanakirja osa 1: Utflykt

 1. Hauskaa, samaa olen ihmetellyt aina myös Saksassa. Täällä ilmiön nimi on Ausflug.

  Tänään teimme Ausflugin Hirschgarteniin, joka on varmasti Hagaparkenin tapainen puisto. Pyörällä ei meinannut päästä läpi – paikka kuhisi hyväntuulisia ihmisiä. Pyöräretkemme huipentui tervehenkisesti Hirschgartenin Biergarteniin oluelle, kuten täällä on tapana. Parasta on, että saa syödä omia eväitä! Ne pakataan koriin ja levitetään pöydälle oma pöytäliina. Viereisessä pöydässä istui ruotsalaisia :)

  Tykkää

 2. Olet tietenkin oikeassa Suvi, kyllä kyllä. Helg on viikonloppu ja sanaa veckoslut ei käytä kukaan muu kuin minä edelleen koko ajan vahingossa. Tästä olisi voinut tehdä vaikka oman sanakirjamerkinnän..

  Mun logiikka oli vähän outo tässä, mutta siis ajattelin näin: Helg on omistettu perheelle, utflykteille jne, mutta käytännössä nämä perheretket tehdään kuitenkin nimenomaan sunnuntaisin, sillä lauantaina shopataan (erityisesti onko se nyt kuukauden eka vai vika lauantai, koska about kaikilla ruotsalaisilla on edeltävänä perjantaina ollut palkkapäivä). Ja koska helg kirjaimellisesti tarkoittaa pyhää, joka kirjaimellisesti on sunnuntai, niin tässähän ei edes olla epätarkkoja vain hyvinkin tarkkoja.

  Mutta joo, olin epäselvä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s