Paniikki/Facebook

Täällä Ruotsissa tapahtuu kauheita asioita. Viime viikonloppuna teineillä oli bileet jossakin juhlatilassa Tukholman Kungsholmenilla. Tuli riitaa, ja 17-vuotias poika pakeni paikalta. Ryhmä 16-vuotiaita poikia otti 17-vuotiaan kiinni ja hakkasi tämän kadulla kuoliaaksi.

Kauheaa. Ja vielä ikävästi samana viikonloppuna Rödebyssä, Etelä-Ruotsissa ihan tavallinen perheenisä ampui pihallaan 15-vuotiaan pojan, joka kuului koko lähiseutua häiriköineeseen mopopoikajoukkioon.

Kauheaa, mutta olen kyllä mielenkiinnolla seurannut tapahtumien käsittelyä mediassa. Pari päivää Kungsholmen-tragedian jälkeen Dagens Nyheter esitteli tukholmalaisen lukiolaispojan, joka oli perustanut Facebookiin ryhmän ”Bevara oss från gatuvåldet” ja joka järjesti perjantaiksi mielenosoituksia ympäri Ruotsia katuväkivaltaa vastaan. DN on siitä asti tunnollisesti uutisoinut päivittäin, kuinka monta kymmentä tuhatta jäsentä Facebookin gatuvåldet-ryhmään on liittynyt. Äsken huomasin, että nettisivuilla on jopa laskuri, joka kertoo, kuinka monta jäsentä ryhmässä on – kirjoitushetkellä 80 215. Facebook-ryhmän jäsenmäärä on näemmä journalismin uusi google: pari vuotta sitten jokainen uutta ilmiötä koskeva lehtijuttu aloitettiin kertomalla, kuinka monta osumaa tulee, kun naputtaa ilmiön googleen.

Ja tämä lukiolaisaktivisti, Anton Abele nimeltään, on otettu edustamaan kaikkea hyvää ja kaunista. Sitä haastatellaan koko ajan joka välineeseen, äsken DN:n nettisivun pääkuvassa Anton Abele makasi NK-tavaratalossa jossakin hemmetin sängyssä ja ”valmistautui mielenosoitukseen” (joka on käynnissä parhaillaan Tukholman Kungsträdgårdenissa, Malmössä ja Göteborgissa). Anteeksi kun olen näin kammottavan kyyninen, mutta Anton Abelella on edessään loistava tulevaisuus.

DN kertoo myös tietokulmassa, mitä sinä voit tehdä ehkäistäksesi nuorisoväkivaltaa. DN:lle pisteet siitä, että ne ovat keksineet edes vähän kuvaavamman termin kuin katuväkivalta. Mutta DN:lle ei pisteitä heidän esittämästään ”helposta” vaikutuskeinosta: ”Gå med i Facebook och bli medlem för att ansluta sig till olika antivåldgrupper. Surfa in på http://www.facebook.com.”

Se on kyllä todella helppo keino. Mutta, öö, keino mihin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s