En cola light är du snäll

Olen ihan varma, ettei kanapurilaistilauksessani ollut ainoatakaan kielioppivirhettä. Niin että mikä helkkari siinä on, että Burger Kingin poika päätti ilmoittaa minulle englanniksi, että hampurilaisessa menee pari minuuttia?

Niin raivostuttavaa, niin raivostuttavaa. Tällä kertaa suorastaan loukkaannuin. Keskeytin englanninkielisen palvelun kovaäänisesti: ”Ursäkta?” Johan tuli ruotsia.

(Hassua, täsmälleen sama dialogi olisi voitu käydä myös niin, että asiakas puhuisi täydellistä ruotsia ja myyjä ei, ja asiakas loukkaantuisi tästä. Olen ollut todistamassa tällaistakin, valitettavasti.)

Ranskassa minulle on käynyt näin monta monta kertaa, mutta siellä se on vain hauskaa: ranskalainen sönköttämässä surkeaa englantia ja minä vastaamassa sujuvalla ranskalla itsevarmasti hymyillen. Täällä se ei ihan toimi. Ruotsalaisten englanti ei yleensä ole yhtä luokatonta ja minun ruotsini taas on melko kökköä.

Ruotsissa näin käy kuitenkin melko harvoin, onneksi. Ruotsalaiset kun ovat tottuneita siihen, että joka toinen vastaantulija puhuu jotakin persoonallista murretta.

Suomessa joko puhutaan suomea äidinkielenä tai sitten ei puhuta lainkaan suomea. Varmaan juuri siksi minulla – ja monella muulla suomalaisella – on kompleksi kielivirheistä. Täydellistä sen olla pitää. Muuten ollaan hiljaa.

(Englannin kielessä minulla on kyllä ihan omat kompleksini. Eräs rakas ystävä sanoi lukiossa mitään pahaa tarkoittamatta, että puhun englantia kuin Mika Häkkinen. Auttaisiko väriterapia tai hypnoosi tästä traumasta selviämiseen?)

Yksi kommentti artikkeliin ”En cola light är du snäll

  1. Viimeksi kun olin Tukholmassa päätin selvitä koko reissusta ruotsia puhumalla turvautumatta englantiin kuin ehkä äärimmäisessä hädässä, jos sittenkään.

    Hyvin sujui kaikki ja ravintolassakin tilasin omasta mielestäni kovin sujuvasti pihvin ja ranskalaiset. Silti tarjoilija puhui minulle itsepintaisesti englantia. Siitä suivaantuneena vastasin tarjoilijalle ruotsiksi, kun tämä minulle jotain englanniksi tokaisi. Tuli sellainen olo, että perkele puhu nyt sitä ruotsia, kun kerran minäkin. :)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s