Monenlaista

Perjantaiaamuna laskeuduin Pariisiin ja erinäisten metromatkojen jälkeen jatkoin junalla kohti Clermont-Ferrandia. Junassa oli joka puolella kylttejä, joissa muistutettiin, että matkatavaroissa pitää olla selvästi näkyvillä omistajan nimi. Muuten ne katsotaan hylätyiksi. Ah, Ranskan keinot terrorismia vastaan. No, kyllä ne lentokentällä riisuivat minulta takin, vyön ja kengät ja kopeloivat kunnolla. Parin vuoden päästä lentomatkustajat joutuvat varmaan suolihuuhteluun ennen kuin pääsevät koneeseen.

Perjantai-iltapäivä vierähti junassa. Luin viikkolehti Le Pointia. Sen miesvaltaisuus kävi pitkän tauon jälkeen pahasti silmään. Ärsyynnyin niin, että suoritin kvantitatiivisen tutkimuksen (jolla laadukkaassa koulussani voisi jopa läpäistä jonkun tutkimuskurssin). Lehdessä oli 176 ihmistä tai ihmisiä esittävää kuvaa. Niistä 126:ssa oli pelkästään miehiä. 17:ssä kuvassa oli pelkästään naisia, ja 33:ssa kuvassa sekä naisia että miehiä. Way to go.

Lauantaina söimme illallista kotosalla. Laskujeni mukaan join yhden gintonicin aperitiiviksi, noin puoli pulloa viinejä ruuan kanssa ja yhden shotin jotain makeaa digestiiviksi. Illallisen jälkeen isäntä sanoi minulle: ”Voit lainata autoani, jos haluat lähteä ulos.”

Sunnuntaina aamupäivällä ajelimme ympäri vajaan 20 000 asukkaan Riomia etsien aukiolevaa kahvilaa tai baaria. Ainoastaan leipomoissa oli valot. Vartin ajelun jälkeen vihdoin löytyi: entisen lukioni oppilaiden kantapaikka, minullekin varsin tuttu vuosikymmenen takaa. Ei mikään viihtyisä fika, kuten Ruotsissa sanottaisiin. Ranskassa ei ole kahviloita, ei edes baareja, joiden sisustukseen olisi panostettu. Kun avasin tämän räkälän oven, päälleni pölähti kammottava savupilvi ja kymmenkunta miehen päätä kääntyi tuijottamaan suuntaani. French gaze. Vihaan sitä tuijotusta. Se on niin häpeilemätön ja avoin, mukamas täysin oikeutettu. Vihaan myös sitä, että minä – samoin kuin kaikki muutkin naiset – vastaan siihen yleensä kääntämällä katseeni pois tai teeskentelemällä etten huomaa. Joskus se ärsyttää niin paljon, että tuijotan vihaisena takaisin, mutta ei sanomani silti mene perille. Miten se voisikaan mennä, nehän ovat koko ikänsä tuijottaneet naisia samalla tavalla. Arvioivasti, omistavasti, alistavasti. Jos nyt joku friikki suomalainen joskus yrittää viestiä jotain tasa-arvohömppää katseellaan, ne kohauttavat korkeintaan harteitaan ja siirtyvät seuraavaan.

Sunnuntai-iltana matkustin takaisin Pariisiin ja yövyin rakkaan ystäväni luona, dans le cinquième. Ystäväni aloittelee toimittajan uraa ja raataa harjoittelijana muotilehdessä. Lehden päätoimittaja on huvittavasti täydellinen jäljitelmä paholaisesta joka pukeutuu Pradaan. Päätoimittajalla on ollut vuoden aikana kolme eri assistenttia, joille hän soittelee Milanosta keskellä yötä ja tahtoo vaihtaa hotellia. Jännittävää tuo muotijournalismi. Ystäväni on harjoitellut muuallakin ja kertoi mielenkiintoisia seikkoja Ranskan lehdistökäytännöistä. Heti jos kysyy kriittisen kysymyksen joltakin virkamieheltä, haastateltava tahtoo tietää kysyjän pressikortin numeron.

Maanantaiaamuna luin unisena Le Figaroa Roissyn lentokentällä. Siinä oli artikkeli englanniksi laulavista ranskalaisyhtyeistä: Pourquoi ces Francais chantent en anglais. Siihen oli toden totta kerätty kaikki vähänkin vakavasti otettavat englanniksi laulavat ranskalaisyhtyeet, ja niitä oli alle kymmenen. En ole koskaan tullut edes ajatelleeksi, etteivät ranskalaiset laula englanniksi. Mutta sehän on tietenkin ihan luonnollista. Figaron nettisivuilla on aiheesta keskustelua, joka on muille kuin ranskan- tai englanninkielisille hämmentävää luettavaa. ”Jos pystyy hylkäämään oman äidinkielensä, se tarkoittaa että on todella vakava identiteettiongelma”, kirjoittaa nimimerkki Nicolas, ja valtaosa keskustelijoista on samoilla linjoilla. Taitaa olla aika paljon ”vakavia identiteettiongelmia” tuolla popmusiikkimaailmassa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Monenlaista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s