Sosiaalidemokratia

Skanstullin metroasema maanantai-iltana. Olen menossa portista läpi, kun joku painautuu kiinni selkääni ja työntää itsensä ja minut samalla portinavauksella laiturialueelle. Näin on käynyt monta kertaa, mutta en ikinä ehdi ajoissa tajuta, mitä tapahtuu. Näin siis mennään ilman lippua Tukholman tunnelbanaan. Vastustan kaikkea pummilla matkustamista, ja että se vielä tehdään minun lipullani, aargh. Tästä lähin olen aina varuillani metron porteilla!

Nainen, jolle täten olen tarjonnut kyydin, ei vilkaisekaan minuun vaan jatkaa ripein askelein kohti portaita. Ihan vieressä seisoo kolme neonkeltaisiin liiveihin pukeutunutta SL:n työntekijää. Niitä näkee lähes joka tunnelbana-aseman porttien vieressä. Niitä kutsutaan kai trafikvärdeiksi. Ne katselevat matkustajia ja juttelevat keskenään, mutta en ole tähän päivään mennessä keksinyt, mitä niiden työtehtäviin kuuluu. Ne eivät ikinä tee yhtään mitään.

Tällä kertaa kuitenkin yksi värd näkee tapahtuneen ja päättää jostain kumman syystä puuttua siihen. Hän yrittää samanaikaisesti saada pumminaisen pysähtymään ja oman kollegansa avuksi. ”Ursäkta, fröken, ursäkta… Hej, broshan, kom med, kom nu! Ursäkta, ursäkta, fröken!” Lopulta pumminainen suostuu kuulemaan, että häntä puhutellaan ja kääntää hieman päätään.

”Har du en biljett?”

”Nej”, nainen vastaa ja jatkaa portaita alas. kollega-broshan ei ole viitsinyt liikkua asemapaikaltaan mihinkään, mitäs sitä nyt töitä tekemään. Värd huutelee vielä vähän naisen perään koittaen saada tätä pysähtymään mutta ei viitsi seurata laiturille, vaikka asemalla ei ole ruuhkaa eikä edes metroa, johon nainen pääsisi livahtamaan.

Tämä on niin helvetin Ruotsia ärsyttävimmillään. Kovasti on palkattu (arvatenkin nälkäpalkalla) jotain tyyppejä seisoskelemaan bussipysäkeille ja tunnelbana-asemille, ”huolehtimaan” matkustajista – kertomaan kaikille idiooteille, että kyllä vain, tämä on nelosen pysäkki niin kuin tuossa kyltissä lukee. Mutta niillä ei ole haluja eikä luultavasti valtuuksiakaan puuttua mihinkään väärinkäytöksiin, mitä liikenteessä tapahtuu.

Ruotsissa kaikesta voi luistaa. Aina voi sanoa, etten ymmärtänyt tai osannut tai että tämä sääntö syrjii minua, koska olen nainen tai homo tai varhaiseläkeläinen tai mitä ikinä keksitkin. Tai sitten vaan ihan pokkana kävellä tiehensä. Ja pyytää kuukauden sairaslomaa väsymyksen vuoksi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Sosiaalidemokratia

  1. Aivan niin. Voi itku, muakin ottaisi päähän jos joku menisi pummilla mun kustannuksella.

    Niin ja jos tämmöisissä tapauksissa uskaltaa mennä väliin, niin voi saada syytteen, tai koulussa ottaa oppilaalta tunnin aikana pois kännykän niin voi saada syytteen, oppilaallehan voi vieläpä tulla paha mieli… kyllä niille asemavahdeille varmasti maksetaan ihan ok, mutta mitäs sitä turhaan itseään vaivaamaan kun eihän se palkkaan vaikuta kuitenkaan eikä sitä paitsi pummaaminen ole itseltä pois eihän.. vai mitenkäs se verojen ja maksujen logiikka menikään… öö.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s