”Valtio rahoittaa nämä tutustumismatkat”

Kirjoitan taas yhtä riivatun kotitenttiä. Hemtenta, se on täällä suosittu kurssinsuoritusmuoto, jossa ideana on punkea tarkoin rajattuun, naurettavan pieneen sivumäärään – 1,5:n rivivälillä – kaikki kurssin aikana käsitelty kirjallisuus ja toki se mittava ja terävä oma argumentointi. Tänään valmistui huikeat neljä sivua toiseuden dekonstruoinnin keinoista. Palautuspäivä on maanantaina, joten tässä nyt sitten syödään, nukutaan, käydään treeneissä ja loppuaika tuskaillaan koneen ääressä. Tehokasta työaikaa ei tietenkään tule kovin monta tuntia, ja kaikki mahdolliset nettisaitit tutkitaan päivittäin, jotkut tunneittain.

Yhden mielenkiintoisen löydön tein ranskalaisen L’Expressin sivuilta. Siellä oli nuorisopläjäys, jossa erimaalaiset nuoret kertoivat tulevaisuudenodotuksistaan. Mukaan oli osunut 26-vuotias ruotsalaispoika, joka kehui hyvinvointivaltion suomia mahdollisuuksia:

”Näen tulevaisuuteni positiivisena, sillä kuten monet sukupolveni nuoret voin hyödyntää valtion luomaa opintolainajärjestelmää (le studielån). Se mahdollistaa kaikille, riippumatta vanhempien tuloista, pehmeän laskun aikuiselämään. Pienen lainasumman (jota pitää lyhentää koko sen olemassaoloajan) ansiosta voi ”katsella ympärilleen”. Niinpä minä vietin ylioppilaskirjoitusten jälkeen neljä kuukautta ekotilalla lähellä Toulousea, kun taas jotkut ystäväni valitsivat reppureissun Aasiaan. Toisin sanoen valtio rahoittaa nämä tutustumismatkat, jotka ovat kasvamisellemme tärkeitä, sillä ne avaavat silmämme maailman tosiasioille. Sen jälkeen opiskelin taiteita kolme vuotta työskennellen samanaikaisesti vanhainkodissa ja tein lukuisia harjoitteluja mainostoimistossa. Siellä löysin designerin kutsumukseni.

Opintolainajärjestelmä on upea mahdollisuus, sillä sen ansiosta nuorten ei tarvitse valita lopullista alaansa heti lukion jälkeen. Minulla on vielä kolme vuotta opintoja jäljellä Beckmansin muotoilukoulussa Tukholmassa. Ja noin 100 000 kruunua takaisinmaksettavaa lainaa.”

Olikohan tämä tyyppi nyt ymmärtänyt ihan oikein opintolainan idean? Tai no, ehkä ruotsalainen opintolaina todella on tarkoitettu itsensä etsimiseen Aasiassa.

3 kommenttia artikkeliin ””Valtio rahoittaa nämä tutustumismatkat”

 1. No mut totta kai se on, siis tarkoitettu itsensä etsimiseen Aasiassa. Miten sitä nyt itseä vois Ruotsissa löytääkään, kun kaikki on niin valmista, ettei mitään tarvitse edes miettiä? ;) Eikä taida olla Suomessa yhtään paremmin asiat…

  Tykkää

 2. Se on hyvä käydä valtion rahalla katselemassa ”maailman tosiasioita”. Siis niitä tosiasioita, joista ei tarvitse Ruotsissa välittää… Ruotsalainen nuori kai oppii näin ymmätämään, että maailmassa on köyhiä. Ai, näillä ei ole sosiaaliturvaa. Ai, nämä eivät saa opintolainaa. Eikö sitä siis muuten saa tietää…? Mitenköhän tuon takaisinmaksun laita muuten on, maksetaanko se yleensä kokonaan takaisin?

  Tykkää

 3. No kieltämättä, Aasiassa matkustaminen on taatusti opettavaisempaa kuin lukuvuosi esim Tukholman yliopistossa, että siinä mielessä hyvää tarkoitukseen menee ruotsalaisten opintolainat.
  Niin, takaisinmaksu. En tajua miks tuo poika puhui vain opintolainasta, vaikka kyllähän ruotsalaisilla pienenpieni opintorahakin on olemassa (opintoraha n. 287 e/kk, laina 549 e/kk). Ja käsittääkseni se takaisinmaksu tosiaan menee jotenkin kummallisesti niin, että se alkaa heti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s