IG till svenska skolan

Olenko sanonut tarpeeksi selvästi, että Ruotsin koulusysteemi, ala-asteelta yliopistoon ja jatko-opintoihin asti, on pelkkä suuri katastrofi? Todettakoon se jälleen.

Tänään käsittelyssä oleva katastrofin osa-alue ovat todistukset. Ovat nyt saaneet hallituksessa päätettyä, että arvosanajärjestelmä uusitaan (tosin vasta ensi hallituskaudella eli vain siinä tapauksessa, että porvarit pysyvät vallassa). Entisen älyvapaan IG–G–VG–MVG-asteikon tilalle tulevat kirjaimet A:sta F:ään, niin että F on hylätty – joka on myös uutuus, täällä ei ennen ole peruskoulussa voinut saada hylättyä. Hurraa.

Tämä asteikko tulee (mahdollisesti) käyttöön kahdeksannesta luokasta ylöspäin. Sitä ennen eivät oppilaat saa todistuksia lainkaan. Asiasta on tapeltu iät ja ajat, ja esimerkiksi vasemmistopuolue vastustaa kaikkia arvosanoja peruskoulussa. Niin ja käytösnumeroitahan ei Ruotsissa missään nimessä anneta.

Tämä kaikki on minusta niin käsittämätöntä, että en tiedä mitä sanoa.

Ruotsin yliopistoissa asteikko aasta äffään otettiin käyttöön tänä syksynä. (Perusteluna oli Bolognan prosessi, jonka siis pitäisi yhtenäistää korkeakouluopetusta Euroopassa. Huvittavaa, että Suomi otti samalla perusteella käyttöön asteikon 1–5. Ei pidä olla liian helppoa.) Ruotsalaiset luokkatoverini ovat toistuvasti valitelleet, että sitä on vaikea verrata entiseen järjestelmään, ja pyytäneet professoreita selittämään vastaavuuksia. Voi hellanlettas. Minua on eri kouluissa mitattu ainakin seuraavilla asteikoilla: 1–4, 4–10, 0–20, improbatur–laudatur, 1–3, 1–5, IG–VG ja F–A. Yksikään näistä ei ole tehnyt mitään kummallisia hyppäyksiä jakaumissa. Paras arvosana on loistava, huonoin surkea, ja muut sijoittuvat sitten järjestyksessä näiden välille.

Ruotsalaisten oma asteikko näistä oli arvaamattomin, sillä MVG ei ollut meidän laitoksellamme käytössä, ja aina ei myöskään VG. Kuvitelkaa, kuvitelkaa sitä motivaation määrää, jos asteikko on hyväksytty–hylätty. Tai jos asteikkoa ei ole ollenkaan, kuten ruotsalaisessa peruskoulussa ennen kasiluokkaa.

Am I being ethnocentric? Ehkäpä. Mutta sitten vaan niitä Pisa-tutkimuksia tavaamaan.

6 kommenttia artikkeliin ”IG till svenska skolan

  1. Mä olen ihan rehellisesti miettinyt, että voiko täällä laittaa lastaan kouluun vai pitääkö tässä muuttaa vielä Suomeen jos ei muuten niin sen takia, kun tämä koulusysteemi on ihan hanurista. Ja tämä uudistus, kuten kirjoitit, mitä helv….?? Miksei sitä nyt voi ottaa käyttöön jo tämän hallituksen aikana. Anna mun kaikki kestää. Eihän demarit sitä ikinä hyväksy… kun niiden pitää vielä ottaa vasemmistopuolueen ja vihreiden (miksi oi miksi vihreät eivät täällä ole kuin Suomessa!) mielipiteet huomioon.

    Mutta eikö tuo arvosteluasteikko ole tulossa jo aiemmin kuin kasilta? Onhan puhuttu että JOPA kuudennella luokalla jatkossa saa antaa numeroita. Onko se siis edelleen IG-MVG linjaa ennen 8. luokkaa?

    Tykkää

  2. Hallitus haluaisi sen kahdeksannelta alkaen, mutta koko oppositio ilmeisesti vastustaa. En ole ihan käsittänyt, että mitä sillä on väliä, mitä mieltä oppositio asiasta on, mutta ehkäpä juuri se väli, etteivät ne torvelot saa uudistusta toteutettua tällä vaalikaudella. Asiasta oli muuten selventävä kolumni tänään SvD:ssä: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_847317.svd

    Aika huvittava kiista muuten tuokin, että saako kasiluokkaa ennen antaa ”arvosanaa muistuttavaa sanallista arvostelua”. Voi elämä, siis eikö ruotsalaislapsille todella voi antaa MITÄÄN palautetta koulutyöstä, ettei niille tule paha mieli? Miten niiden on tarkoitus kehittyä ja oppia, häh?

    Juuri kuule eilen mietin, että en kyllä ikinä laittaisi lapsiani Ruotsissa kouluun… Satun tietämään Ruotsin Tornionlaaksossa asuvia ruotsalais-suomalaisia perheitä, jotka kuskaavat lapsensa joka päivä rajan yli Suomeen kouluun. Arvaa vaan miksi.

    Tykkää

  3. Jossain vaiheessa kuulemma yliopistoihinkin olisi haluttu arvosteluasteikko U-G, eli hylätty tai hyväksytty. Ettei vaan synny ikäviä fiiliksiä siitä, että pitäisi kilpailla muiden kanssa… Aivan käsittämätöntä. Nyt sentään arvosanat annetaan sekä perinteisinä U-G-VG – että ECTS- kirjaimena.

    Tykkää

Jätä kommentti