Kränkt

Jos olisin ruotsalainen opiskelija, olisin varmaan tehnyt tänään JämO:lle tai HomO:lle tai vastaavalle viranomaiselle kantelun, että minua on loukattu. Niin täällä ilmeisesti on tapana.

Sain seminaarissa parilta professorilta palautetta kiireessä kyhätystä ja epäselvästä tutkimusehdotuksestani, siis siitä ns. gradustani. Sitä sietikin kritisoida, mutta suuri osa kritiikistä oli aivan käsittämätöntä. Olen sanaton tämän ruotsalaisen ignoranttiuden edessä.

Teemani on, yllätys yllätys, vähemmistökielinen media, case ruotsinsuomalainen media. Tarkka tutkimuskysymys on vielä vähän hioutumassa, sillä kouluni tapojen mukaisesti aikataulut tökkivät ja teimme tutkimussuunnitelmat viikossa ilman mitään ohjausta tai apua.

Tänään tuli ohjausta. Jos oikein ymmärsin, joku professorin kollega oli tehnyt parikymmentä vuotta sitten Örebrossa lukijatutkimuksen, jonka mukaan ruotsinsuomalaiselle lehdistölle ei ole tarvetta eikä kysyntää. Professori oli myös siinä käsityksessä, että eihän täällä juuri mitään ruotsinsuomalaista mediaa olekaan. (Joo, eipä muuta kuin valtakunnanlaajuinen radiokanava, päivittäiset tv-uutiset ja kourallinen lehtiä. Ei mennä internetiin tässä.) Ja tutkimusta aiheesta ”ei tiettävästi ole” enää viime vuosikymmeniltä. Hän ehdotti, että yksi mahdollisuus olisi tutkia meänkielisiä, sillä ne ovat ”oikea” vähemmistö.

Yhteenvetona, ruotsinsuomalaiset olivat jälleen kerran täysin, täysin näkymätön 400 000 ihmisen ryhmä tässä yhdeksän miljoonan asukkaan maassa.

3 kommenttia artikkeliin ”Kränkt

 1. Ruotsin Sanomien vuoden 2005 konkurssi tietysti tukee sitä käsitystä, ettei suomenkielisille lehdille ole kysyntää. Vai liekö lehden sisällössä ollut kehittämisen varaa? Vielä keväällä 2004, jolloin vietin lehden toimituksessa pari päivää journalistiikan kurssin harjoitustyötä varten, toiveet olivat korkealla. Tosin hieman vieraluni jälkeen päivitetyt levikkiluvut saivat toimituspäällikön kuulostamaan aikamoisen pettyneeltä…

  Tykkää

 2. Joo, toki näin on, päivittäissanomalehden osalta. Eikä siinäkään ihan välttämättä ole niin, ettei tarvetta lainkaan olisi, mutta Ruotsin Sanomat ja kaikki edeltäjät on ollu käsittääkseni taloudellisesti ihan katastrofeja. Mutta mä puhun nyt mediatarpeesta ihan teoreettisesti – integraation, identiteetinrakennuksen, yhteisöllisyyden sun muun välineenä. Mun on aika vaikea uskoa, etteikö tällaista tarvetta olisi, mutta nämä ruotsalaiset ystävät ovat jo monta kertaa yllättäneet minut täydellisellä ymmärtämättömyydellä, nyt jopa akateemikot.

  Tykkää

 3. Mutta, sinuahan on loukattu! Tarpeitasi ei ole huomioitu! Identiteettiäsi on poljettu!! Ja samalla meidän kaikkien; voisimme jättää joukkokanteen!! Ei muuta kuin valittamaan kaikkiin mahdollisiin instasseihin! :)

  No, me ruotsinsuomalaiset ollaan niin näkymätön ja hiljainen vähemmistöryhmä, että turha meidän on edes valittaa – ottaisikohan meitä kukaan edes tosissaan … Voivoi, pyörittelen taas päätäni.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s