Tekstiviesteistä, vähän vain

Pelästyin hieman, kun luin uutisen, että ne Vanhasen tekstiviestit aiotaan julkaista Ruotsissa. Nimittäin julkaisijana olisi uutisen mukaan Suur-Tukholma-niminen lehti. Mikä hemmetin Suur-Tukholma? Minä kun luulin keränneeni ns. graduani varten listan kaikista vähänkin merkittävistä ruotsinsuomalaisista tiedotusvälineistä!

Googlasin esiin tämän ruotsinsuomalaisen sananvapaustaistelijan ja saatoin todeta, ettei mitään vähänkään merkittävää ollut sittenkään jäänyt huomaamatta. Anteeksi nyt vaan elitismini, ja mitenkään väheksymättä Suur-Tukholman merkitystä sen tekijöille ja lukijoille, keitä lienevätkin.

Mutta että tällainen tiedotusväline julkaisisi maata järisyttäneet 160 merkin viestit, joita keski-ikäinen suomalaismies on lähettänyt naisystävälleen. Sivuhuomautuksena, mikähän helkuta mahtaa olla se ”yhteiskunnallinen merkitys”, jota IS:n jutussa haastateltu toimituskunnan jäsen ja tekniikan tohtori väittää viesteillä olevan? Ja mitä tarkoittaa, että pääministeri on ”vajaakykyinen”? Haloo IS:n toimitus, pikkuisen kriittistä otetta tarttis, vaikka Vanhasella onkin kiva mässäillä!

Jäin miettimään tiedotusvälineen nykymääritelmää ja -tehtäviä. Jos nämä oikeudenkäyntiaineistosta pihistetyt tekstiviestit kerran ”eivät loukkaa ketään” ja ovat vapaasti saatavilla (?), niin mihin tässä tarvitaan mitään Suur-Tukholmaa tai muuta tiedotusvälinettä? Uteliaita selvästi riittää, miksi ei joku vain hanki viestejä ja julkaise niitä vaikka Suomi24:ssä?

Tosin tämä että ”salassapito koskee vain tuomioistuinta” kuulosti vähintäänkin yhtä oudolta kuin pääministerin ”vajaakykyisyys”. Eli jos IS olisi vaivautunut hankkimaan uutiseen enemmän faktoja ja lähteitä, minun ei ehkä tarvitsisi ihmetellä tätä nimenomaista tapausta. Valaiskoon joku, jos tuntee tuomioistuimia, kiitos.

Niin ja semmoista kans ihmettelen, että säilyttääkö ihmiset yleensä satoja tekstiviestejä puhelimessaan? Ja miten ne käytännössä sieltä kännykästä sitten siirretään julkisuuteen? Antaako Susanna tai Johanna puhelimensa toimittajalle tai tuomioistuimelle, ja ne räplää ne kaikki kaksisataa käsin paperille? Litteroiko ne hymiöt ja kirjoitusvirheet? Ja lähetysajat sekunnilleen?

10 kommenttia artikkeliin ”Tekstiviesteistä, vähän vain

 1. :D vaikka mua hymyilyttää ajatus Tukiaisesta kirjoittamassa tekstiviestejään paprulle Hymyn toimituksessa isolla käsialalla (pyöreät iin pisteet ja kaikki), luulen, että ainakin minulle tutun suomalaisen valmistajan puhelimista se julkistaminen tapahtuu aika helposti PC Suite -ohjelman avulla. Kaikki voipi laittaa koneelle talteen ja sieltä julkisuuteen tsup vaan. Ja juu, käyttäjätutkimusten mukaan monet säilyttää viestejä.

  Luulen, että nämä poliitikoilta saadut viestit on varmuuskopioitu useampaan paikkaan, ettei ne vaan häviä. Varmaan löytyy myös timanttisella rompulla pankin tallelokerossa…

  Tykkää

 2. Et tosiaan missannut mitään merkittävää. ;)

  Jos kyseessä olisi vakavasti otettava lehti niin, eikö niitä nettisivuja voisi päivittää useamminkin kuin kerran vuodessa ja tehdä sivuista toimivat? (Tällä hetkellä päivitetty viimeksi alkukesästä 2007) Kohua siis saatiin aikaiseksi, mutta se ei näy lehden nettisivuilla. Markkinointi missasi tyystin tilanteen.

  Muun muassa googlaamalla selviää Seppo Isotalosta melkoisen omituisia asioita ja tekstiviestien julkaisun motiivit herättävät entistä enemmän kysymysmerkkejä. Mies on esimerkiksi tarkkaillut monesti Valkovenäjän vaaleja ja todennut niiden sujuneen esimerkillisesti. Hän on asunut Moskovassa 1978-1990 hoitaen samalla siinä sivussa dosentin virkaa Helsingin yliopistossa. Väitöskirjansa hän joutui tekemään 1960-luvun lopulla Tukholmassa menetettyään maineensa Suomessa kummallisten poliittisten näkemysten johdosta.

  Tänään kertovat suomalaistiedotusvälineet Seppo Isotalon mailanneen toimituksiin Vanhasen tekstiviestejä, jotka ovat peräisin salaiseksi julistetusta oikeudenkäyntimateriaalista, johon kenelläkään ulkopuolisella ei pitäisi olla pääsyä. Miten hän on ne saanut käsiinsä?

  Suomalaislehdissä väitetään myös viestien julkaistun nyt ruotsalaisella nettisivulla, mutta googlaamalla sitä sivua ei löydy. Ei niitä ole ainakaan tunnetuimmilla ruosusivuilla, joten missä siis piileksivät? Ruotsinkieliset tiedotusvälineet eivät ole tapausta toistaiseksi Ruotsissa noteeranneet.

  Tykkää

 3. Jaha, kas kas, ja mitä minä sanoin. Suomi24 toimii nopeammin ja joustavammin kuin mikään lehti.

  Tosiaan, Suur-Tukholmalla olisi ollut kaikkien aikojen tilaisuus myydä pari irtonumeroa. Missasivat, pöhköt.

  Ja juuri tuota pientä googlaamisen vaivaa olisin kaivannut myös suomalaislehtien uutisointiin. Tosin pikkuisen hämärältä kuulostaa sekin, että joku joutuu tekemään väitöskirjansa Tukholmassa ”menetettyään maineensa kummallisten poliittisten näkemysten takia”.

  Viestit löytyvät ainakin Isotalon kotisivuilta – mihinkäs sitä lehtiä, kun on kotisivut. En halua linkata, mutta myönnän lukeneeni.

  Tykkää

 4. Tietysti kaverin kotisivultahan ne löytyvät! Olisihan se pitänyt arvata mikä oli totuus viestimien toitottaessa ”ruotsalaisesta” nettisivusta.

  Löytyy sieltä muutakin hämärää, kuten tutkielmia miksi Putin on paras ja miksi venäläisten joukkojen täytyy pysyä Tshetsheniassa teurastamassa tshetsheenejä.

  Taitaa olla niin, että jos isomedia kertoisi millaisista huru-ukoista on kyse niin ei kohuotsikoitakaan syntyisi. Lähdekritiikkiä, kiitos.

  Tykkää

 5. Sisuradiossa päätoimittaja Oiva Kilpeläinen kertoo lisää Suur-Tukholmasta.

  Lehteä lähetetään saman nimisen yhdistyksen jäsenille, joita on hieman toistakymmentä. Lisäksi sitä levitetään ilmaiseksi joissakin jakelupisteissä Tukholman eteläosissa. Haastattelusta sai käsityksen, että painos olisi peräti huimat 50 kpl…

  Tykkää

 6. Alunperin Suur-Tukholmanhan piti julkaista viestit toukokuun numerossaan, mutta Isotalo päätti julkaista viestit omalla sivullaan jo nyt.

  Suomen ja Ruotsin lainsäändäntö on erilainen, kun on kysymys yksityisyydensuojasta. Ruotsissa ei ole samanlaista lakia yksityisyydensuojasta kuin Suomessa. Tämän perusteella viestit voitiin julkaista ruotsalaisilla nettisivuilla.

  Isotalon nettisivu löytyy kyllä googlaamalla. Toivottavasti mikään suomalainen nettisivusto, puhumattakaan medioista, ei julkaise viestejä, koska silloin syyllistytään yksityisyydensuojan rikkomiseen. Ja se on aika rankkaa tässä tapauksessa.

  Suurin kysymyshän nyt tosiaan on, mistä Isotalo on viestit saanut. Alunperin tietenkin Ruususen puhelimesta, mutta kuka on vuotanut viestit myöhemmin eteenpäin.

  Tykkää

 7. Tämä selvä. Mutta Mari, siis viittaatko tuolla Ruotsin yksityisyydensuojalainsäädännöllä tuohon ”salassapito koskee vain tuomioistuinta” -kommenttiin?

  Ja kyllä olen jo nähnyt noita viestejä jossain suomalaisessa blogissa. Oli oikein vakavahenkistä teksti- ja poliittista analyysiä mukana. Tämä ON rankkaa ;)

  Tykkää

 8. Eijei, en viittaa tuomioistuin asiaan.

  Viittaan siihen, että tekstit voitiin ylipäätään julkaista. Ja se ei ole nyt rikos ainakaan yksityisyydensuojaan vedoten, koska julkaisu tapahtui ruotsalaisella nettisivulla..

  Ja laita ihmeessä mulle linkki niihin suomalaisiin blogeihin..

  Tykkää

 9. Olen ollut pari viikkoa Romanian Herculanessa meditoimassa . Palaan nyt vastaamaan siihen yhteen maaliin potkimiseen, joka seurasi kun panin Vanhasen oikeudenkäyntiin keskeisesti liittyvän todistusaineiston kotisivulleni.

  Aineistoa ei ole kukaan kysynyt käräjäoikeudelta vaan on kiltisti uskottu ”salaamiskieltoon”. Nyt kun viestit on luettavissa ja kopioitavissa minun kotisivultani ei voi olla mitään salailua. Ei minun kotisivuni liity mitään salauspykälää. Mitä olen julkaissut voisi olla vaikka aivan väärää tietoa, ei niitä millään leimalla ole vahvistettu oikeiksi ja vielä vähemmän salaisiksi.

  Tässä sekoavat kirjoittajien henkilökohtaiset moraalikäsitykset ja lait. Minun moraalini ei hyväksy sitä, että pääministeri on vienyt Matti Vanhasen henkilökohtasia asioita oikeuskäsittelyyn. Jos hän olisi edes vaatinut suljettuja ovia olisi vielä jotenkin selvitty. Nyt oikeus auttaa hävinnyttä osapuolta salaamalla Vanhasta vastaan puhuvat aineiston, mutta antamalla käyttöön Vanhasen osoittamat ”rikolliset” kohdat Kurosen kirjassa.

  Minä julkistan molemmat.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s