ACL-faktaa

Minä kun olen motivoitunut ja sitoutunut ja hyväntuulinen työntekijä täällä laatujournalismijulkaisussa, nostin jalat pöydälle ja lueskelin työaikani kuluksi ulkomaisten lehtien moninaisia liitteitä. Törmäsin juttuun, joka oli juuri minua varten kirjoitettu ja jota sopii lainata tässä teemablogissa. Eli kaikki, joita nämä loputtoman mielenkiintoiset polvivammat tavalla tai toisella koskettavat, käykääs lukemassa tämä!

Tämän The Observerin urheiluliitteen mukaan naisilla on kahdeksan kertaa suurempi riski rikkoa eturistisiteensä kuin miehillä. Syitä on lueteltu oikein pitkä lista. Noin fysiologisesti, miesten lihakset ovat voimakkaammat ja vähentävät nivelsiteiden kuormitusta enemmän kuin naisten. Naisten polvet kääntyvät useammin sisäänpäin kuin miesten. Naiset laskeutuvat hypyistä useammin suorille jaloille. Naiset ovat voimakkaammin vasen- tai oikeajalkaisia. Ja eikös vain kuukautiskierto ja hormonit ole jotenkin sotkettu tähänkin elämänalaan, tietenkin.

Sitten psyykkisesti: Naiset eivät halua pettää joukkuettaan, sietävät sen puolesta enemmän kipua kuin miehet ja siksi mahdollisesti pelaavat pienistä loukkaantumisista huolimatta riskeeraten suurempia loukkaantumisia. Tässä hypättiin näemmä nimenomaan joukkuelajeihin.

Tekstissä viitataan myös yhteiskunnallisiin tekijöihin: Kun miesjalkapalloilijat pääsevät pelin tai treenien jälkeen lepäämään, naisjalkapalloilijat rientävät väsyneenä töihin. Ja naispelaajilla on käytössään huonommat lääkäripalvelut, joten vammojen tutkimiseen voi mennä viikkoja (tästä onkin omaa kokemusta).

Ei kovin yllättävää, että jutussa puhutaan käsipalloilun eturistisidevaaroista. Esimerkkinä toimii norjalainen naisten eliittijoukkue, jonka 28 pelaajasta 12:lta on leikattu eturistiside. Taitaa minunkin käsisystäväpiirissäni olla jo suunnilleen samankokoinen prosenttiosuus.

Hauskin kohta jutussa: Kun Norjan naisten käsipallomaajoukkueen pelaajista useampi rikkoi samanaikaisesti polvensa, maan kuningas antoi lahjoituksen eturistisidevammatutkimukseen. Sinäkin voit auttaa. Auta jo tänään.

6 kommenttia artikkeliin ”ACL-faktaa

 1. Kiitti linkistä, täytyypä lukea teksti. Mutta kyllä sillä kuukautiskierrolla vissiin on oikeesti jotain vaikutusta noihin loukkaantumisiin.

  Tykkää

 2. No tostahan oli mun lukeamssa jossain 80-luvun Sports Illustratedissakin, että tutkimukset oli sillon jenkeissä aloitettu asian suhteen. Että naiset eivät fyysisesti sovellu rajuihin peleihin yhtälailla kuin miehet. Jota protestoin, mutta en kyl nyt lopulta kirjottanut graduun aiheesta. Nyt sitten tuloksia saatu,,, Mutta great on kyllä että psyykkinenkin puoli tuottaa ristisidevammoja. No, kyllä mä toisaalta muistan yhden toissakauden pelin ennen sitä polven naksahdusta, jonka lopun pelasin koko ajan itkien kun sattu vaan niin paljon. heh.

  Tykkää

 3. Joo. Tossa jutussa ei kyllä oikeastaan sanottu, että naiset eivät absoluuttisesti sovellu rajuihin lajeihin. Mutta siinä annettiin hyödyllisiä neuvoja junnutreenaukseen, ongelman poistamiseksi tai pienentämiseksi. Olin minäkin niistä tutkimuksista joskus kuullut, käsittääkseni just norjalaiset ovat edelläkävijöitä – hyvä kunkku!

  Ja jutussa käsiteltiin juurikin tuota faktaa, että naiset ja miehet ovat fyysisesti erilaisia. ”We tell girls to bend it like Beckham – but their bodies are not built like Beckham’s”, sanoi siinä joku. Taisin kirjoittaa tän myös johonkin gradukommentteihisi, mutta musta ei ole mitään pahaa siinä, että mietitään, voisiko rajujen lajien sääntöjä tai käytäntöjä muuttaa naisten puolella jotenkin sopivammiksi loukkaantumisten vähentämiseksi. En ole asiantuntija sanomaan, olisiko se mahdollista tai hyödyllistä (esim käsiksessä ei nyt tule mieleen mitään järkeviä sääntömuutoksia..), mutta sen miettiminen ei musta ole mitään sovinismia tms. Niissä SI-jutuissa tosin taisi olla kyse sääntöjen muuttamisesta myös katsojien houkuttelemiseksi. Siinäkään ei ole musta ajatuksena mitään pahaa, mutta jos se käytännössä tarkoittaa pelipaitojen pienentämistä ja tiukkoja trikoita, niin se on sitten jo toinen juttu.

  Ja kuukautiskierto, joo, kai sillä sitten on vaikutusta, jos tutkimukset niin sanoo. Mutta mä vastustan kaikkea kuukautiskiertoa.

  Tykkää

 4. Niin, kyllä mä ymmärrän ton että harmittaa kun me ollaan erilaisia ku miehet. Mutta ei sille vaan mitään voi. Mun mielestä on ihan kiva että koitetaan keksiä keinoja välttää noita loukkaantumisia (esim. kehittää harjottelua).

  Mutta ei siis todellakaan mitään sääntömuutoksia. Ja kyllä ne miehetkin kärsii ihan samalla tavalla loukkaantumisista.

  Mun mielestä on jännä, kun salibandyssä (voitko laatutoimittaja kertoa tuleeko tohon loppuun ä vai a?) on paljon puhuttu, että noi (polvi)vammat johtuu teollisuushalleissa betonin päällä olevista matoista. Ei se vissiin niin oo, jos teillä käsiksessäkin on niitä.

  Tykkää

 5. Laatutoimittajan mielestä siihen tulee ä.

  Sääntömuutokset olis varmaan aika äärikeino, ja kuten sanottua, eipä nyt tosiaankaan ole mielessä mitään, mihin suotuisin… Mutta käsiksessä nyt esimerkiksi miehet ja naiset pelaa erikokoisella pallolla. Sekin on jo tavallaan sääntöeroavaisuus, myönnytys miesten ja naisten erilaiselle fysiikalle, tai siis erikokoiselle kädelle. ja eipä varmaan kukaan pelaaja tahi katsoja haluaisi vaihtaa naisten palloa miesten kokoon. Teoreettisesti siis musta keskustelu erilaisista säännöistä ei ole mikään paha juttu. Käytännössä se vois tietty olla ihan helvetin ärsyttävää ja typerää ja naurettavaa.

  Alustan vaikutuksesta polvivammoihin on tässäkin blogissa joskus keskusteltu, ja silloin muistaakseni esiintyi jotain tietoa Turun Samppalinnan lattian vaarallisuudesta. Mutta muuten en kyllä yhtään tiedä. Käsiksessä polvivammoja yleensä selitetään ensisijaisesti lajin luonteella, ei alustalla.

  Tossa jutussa oli btw kiva otsikko jossain tietokulmassa: ”ACL Hell”. Indeed.

  Tykkää

 6. Hauskasti sattui silmiin lehtijuttu vissiin tämän päivän Etelä-Saimaasta. Tuo Pasasen tutkimus on myös mielenkiintoinen, kandee kaivaa jostaki, jos kiinnostaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s