”I want to kiss you”

Uusi vuosi Copacabanalla oli uskomattoman upea, sanoinkuvaamaton kokemus. Kaikki ne ihmiset valkoisissaan, se tunnelma, se musiikki, se lämmin virkistävä sadekin vielä. Ja 24 tonnia ilotulitteita! Eipä tarvitse enää koskaan ihastella mitään ilotulituksia Suomessa, tai oikeastaan muuallakaan.

Oli myös hieman kulttuurien yhteentörmäystä.

Brasilialainen ystäväni Daniel oli kyllä kertonut jo aikoja sitten, että brasilialaiset ovat kovia pussaamaan. Hänen mukaansa normaali käytäntö karnevaaleilla sun muilla fiestoilla on, että kun toisilleen tuntemattomat tyttö ja poika kohtaavat, he pussaavat. Siis kunnolla, suulle ja kielellä. Jos pussaaminen tuntuu hyvältä, fiestaa jatketaan yhdessä. Jos ei, sanotaan että heippa. Daniel arvioi, että eurooppalaiset eivät pussaa yhtään niin alttiisti kuin brassit, mutta sen sijaan harrastavat kyllä seksiä paljon helpommalla.

Myös toinen brasilialainen ystäväni Giovi oli ennen uutta vuotta selittänyt samaa käytäntöä sambaklubilla. Hän opetti meille verbin ficar, joka tarkoittaa jäämistä jonkun luokse. Jos ficar ei houkuta, pitää sanoa pusun jälkeen, että menen vessaan.

Kuvittelin, että tämä on vähän liioittelua, että ei se oikeasti ihan noin suoraviivaista voi olla. Mutta juuri täsmälleen näin toimittiin uuden vuoden aattona Copacabanalla. Kaksi miljoonaa ihmistä tungeksi eri suuntiin, ja vähän väliä joku poika pölähti eteemme ja työnsi suutaan liki.

Jotkut sentään kysyivät ensin lupaa tai osoittivat suutaan. Niille saattoi sanoa não, mutta sitten ne olisivat halunneet tietää, että miksi ei. Ja minä olisin halunnut tietää, että miksi joo. Mutta en osannut kysyä enkä vastata. Jotkut näyttivät hyvin loukkaantuneilta. Välillä taas itsellä meni hermo, kun miehet muitta mutkitta lääppivät eivätkä ollenkaan tajunneet, että se ei ollut ihan okei.

Ja kun minusta ei ole ihan oikein raivota niille, kun eivät ne ymmärrä, mitä tekevät väärin. Raivoamisesta ei ollut mitään hyötyä. Paikallisten naisten mielestä lääppiminen näytti olevan oikein mukavaa. Ei kai ole yksittäisen ihmisen vika, jos systeemi on minusta huono ja sovinistinen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s