Kulttuuriradikalismi leviää Ruotsissa

Suomessa käydään monia kammottavia keskusteluja, mutta onneksi meillä ei sentään tarvitse puhua tästä. Että onko yläluokkaisen nuoren naisen ja tavallisen porvarimiehen avioliitto ”uhka yhteiskuntajärjestykselle”.

Joskus aikoinaan suomensin ranskalaisten presidenttiehdokkaiden puheita, jotka näyttivät naurettavilta suomeksi. Kokeillaanpa samaa ruotsalaisen rojalistin, Dag Elfströmin puheille. Näitäkään lauseita ei nykysuomeksi ole olemassa, onneksi.

Vaihtamalla järjestyksen, jossa vain mies voi periä kruunun, niin kutsutuksi kognaattiseksi järjestykseksi, jossa vanhin lapsi sukupuolesta riippumatta perii kruunun, tuhotaan koko monarkinen perinne. Riippumatta virallisesta perimysjärjestyksestä meillä länsimaissa on agnaattinen sukukäsitys. Mies jatkaa sukua ja sukunimeä. On muita kulttuureja, joissa peritään äidin suku, esimerkiksi saamelaisessa ja juutalaisessa, mutta ei meillä ruotsalaisessa ja länsimaisessa perinteessä.

Tämä tarkoittaa, että yhden sukupolven kuluttua ”Westling-dynastia” on Ruotsin valtaistuimella. Sen vuoksi tässä ei ole kyse vanhoista perinteistä vaan radikalismista. Tämä on tarina siitä, kuinka vasta nyt näemme, mitä yhteiskunnalle haitallinen perustuslakiuudistus vuonna 1980 saa aikaan. Tämä on tarina siitä, kuinka punainen 70-luku viiltää kuin veitsi nykypäivän Ruotsia. Tämä on tarina siitä, kuinka monarkian viholliset yrittävät tuhota sen takakautta.

Sitten on myös yleisellä tasolla sopimatonta, että kenestä tahansa voi tulla kruununperijän puoliso. Se on haitta monarkian tulevaisuudelle täysin riippumatta siitä, onko kruununperijä mies vai nainen, mutta erityisesti silloin kun se on nainen, kuten tässä tapauksessa. Kun kuntosalinomistaja Ockelbosta pääsee naimakaupalla kuningashuoneeseen, katoaa suuri osa siitä sadunomaisuudesta, jota kuningashuoneelta odotetaan ja jota tarvitaan sen säilyttämiseksi. Ajatus tehdä kuningashuoneesta kansanomainen, jotta sen legitimiteetti nousisi, on aivan nurinkurinen. Aiemmin monarkia oli suojattu kansanomaistumiselta perustuslailla siten, että kruununperijällä ei ollut oikeutta naida ”yksityisen ruotsalaismiehen tytärtä”. Sen saivat kokea esimerkiksi kuningas Kaarle XVI Kustaan sedät mennessään naimisiin.

Tänään on kulttuuriradikalismin ja tasavaltalaisten juhlapäivä. Se on monarkian tappio. Tasavaltalaiset kehtaavat vielä valittaa vanhanaikaiseksi sitä, että kruununprinsessan täytyy pyytää isältään ja hallitukselta lupa kihlautua. Tämä kertoo myös siitä, kuinka pitkälle kulttuuriradikalismi todellisuudessa on edennyt Ruotsissa.

Monarkia ei ole mikään tasa-arvokysymys. Monarkia on kulttuuriperintö, jota kuuluu vaalia ja hoitaa. Monarkia merkitsee stabiliteettiä, jatkuvuutta ja perinteitä. Kuten Englannin kuningatar Elisabeth (siis kuningatar Elisabeth II:n äiti) sanoi: ”Traditions are meant to be kept.”

Ja jos vielä haluatte ihmetellä edistyksellistä ja modernia länsinaapuriamme, tsekatkaa kruununprinsessa Victorian ja herra Danielin kihlajaislehdistötilaisuus. Kertokaa, näyttääkö Daniel onnelliselta sulhaselta ja luontevalta prinssiltä?

2 kommenttia artikkeliin ”Kulttuuriradikalismi leviää Ruotsissa

  1. ”Tasavaltalaiset kehtaavat vielä valittaa vanhanaikaiseksi sitä, että kruununprinsessan täytyy pyytää isältään ja hallitukselta lupa kihlautua.”

    A haha haa! Kiitos tämän aamun nauruista :)

    Tykkää

  2. Niin, demokratia my ass… että tänä päivänä jonkun nuoren naisen pitää pyytää isältään ja hallitukselta lupaa avioitumiselleen, ei kuulu kyllä länsimaailmaan. Kirjoittelinpa ihan samat jutut minäkin blogissani. Lehdistötilaisuus oli yhtä piinaa. Ruotsalaiset vaan tuntuu ajattelevan että voi ihanaa, sehän meni hienosti ja ihanaa, ne saivat toisensa. Anna mun kaikki kestää. No, 83 % ruotsalaisista kannattaa monarkiaa, että ei se ihan heti ole häviämässä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s