Kellon alla

Odottelin tänään kaveria kellon alla. Siis Stockan, tietysti.

Aina kun seison siellä, muistelen Philippe Guicheteaun mainiota kirjaa Sunnuntaikirjeitä Suomesta. (Minulle juuri valkeni, että sen kirjan ilmestymisestä ja lukemisesta on kymmenen vuotta. Kymmenen.) Kirjassa Suomessa asuva ranskalainen ihmettelee suomalaisten tapaa sopia tapaamiset paikkaan, jossa ei voi edes istua odottamaan. Puhumattakaan, että talvella siinä on aika kylmä seisoskella.

Ranskalaisen ehdotus: Miksi ihmeessä emme tapaa suoraan kahvilassa tai baarissa? Silloin ei myöskään tarvitsisi suuttua, jos toinen on myöhässä. Hänestä suomalaiset ovat hysteerisen täsmällisiä.

Ranskalainen puhuu asiaa. Odottaminen on ärsyttävää, ja kun en itsekään ole erityisen täsmällinen, niin aina hävettää jos tiedän, että joku odottaa minua pakkasessa. Onhan se nyt aivan älytöntä! Niinpä olen pyrkinyt noudattamaan hänen neuvoaan ja sopimaan treffejä sisätiloihin.

Mutta on vain käynyt niin, että kellon alla seisomisesta on tullut minulle rakas suomalaisuuden ja Helsingin symboli – eikä vähiten Guicheteaun kirjan ansiosta. Niin että mielelläni siellä seison ja palelen ja odotan.

Tukholmassa yritin samaa Sergelintorin Åhlensin sisäänkäynnin kanssa. Siinä ei ole kelloa mutta suuri T merkkaamassa tunnelbanaa. Ei se oikein toiminut. Pari kertaa piti tavata siinä joku ennalta tuntematon, mutta paikka oli niin suuri ja ihmisiä niin paljon, ettei löydetty toisiamme soittamatta.

Huonoin kokeilemani tapaamispaikka on kuitenkin Notre Dame -kirkon edusta Pariisissa. Kirkon edessä on iso aukio ja satoja turisteja. Odotin kerran erästä epätäsmällistä ihmistä siinä puoli tuntia. Ei ollut hätää pakkasesta ja istumaankin pääsi, sen sijaan varjoon ei. Hikoilin paitani läpimäräksi, pelkäsin auringonpistosta ja etsin tuttua naamaa loputtomasta turistimerestä. Kaipasin kellon alle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s