Suomalaiset

Follow-uppia ja updatea: Ystäväni Barcelonassa viestittivät paluuni jälkeen, että Monica, tuo teksasilainen sairaanhoitaja, jätti Euroopan-lomansa kesken kaksi viikkoa suunniteltua aiemmin ja lensi takaisin San Antonioon.

Tällainen ajatus jäi lomalla päähäni:

Suomalaiset ovat erittäin, erittäin sivistynyttä ja sopeutuvaista jengiä (nyt mennään taas näillä väkivaltaisilla yleistyksillä, just to make my point). Tämän unohdan ihan liian usein. Kun ulkomailla kuulen suomea, piiloudun äkkiä, ettei vaan tarvitsisi myöntää, että nuo häpeälliset juntit ovat samasta maasta kuin minä. Sitten vaivihkaa kurkin niitä: Ah, miten rumia, tyylittömiä, juntteja. Tyhmät jutut, beiget vaatteet, vanhanaikaiset pokat.

Ja sitten tiedän aivan raivostuttavan tarkasti, miten ne käyttäytyvät. Ne ovat huomaamattomia hiirulaisia, jotka ovat vilpittömästi kiinnostuneita maasta, jossa vierailevat, ja tietävät siitä enemmän kuin yhdeksän kymmenestä vastaantulevasta turistista. Ne ovat lukeneet matkaopaskirjan etukäteen, kysyneet tuttavilta matkavinkkejä, päättäneet jo kotimaassa, mitä haluavat matkakohteessa tehdä. Ne osaavat monia kieliä, mutta jos niiltä kysyy, ne sanovat että ”nooh, pari sanaa vaan muistan lukiosta ja englantinikin on aika huonoa”. Ja vaikka se lukiokieli kuinka olisi vain pari sanaa, se todennäköisesti on enemmän kuin useiden muiden vahvin vieras kieli. Ne eivät halua aiheuttaa mitään häiriötä, pelkäävät kysellä tyhmiä, mieluiten sulautuisivat tapettiin. Ne osaavat lukea karttaa itse, ne ovat matkustaneet ihan hitosti, ne tietävät muistuttamattakin, että maassa maan tavalla.

(Niin, tämä kuvaus ei tietenkään koske Tallinnan-turisteja ja eräitä muita poikkeuksia.)

Kun Barcelonassa näin ja kuuntelin muunmaalaisia matkailijoita – amerikkalaisia, ruotsalaisia, brittejä, saksalaisia, kiinalaisia sun muita – tajusin, että nuo kaikki ovat aika hyviä piirteitä, sekä meidän itsemme, vastaanottavan maan että turistikollegojen kannalta.

Pitäisi muistaa, että metrokartan lukeminen ei ole kaikille mikään itsestäänselvyys. Meillä Suomessa kai vain on niin korkeat standardit.

2 kommenttia artikkeliin ”Suomalaiset

  1. Ach jaa. Mutta voisivat suomalaiset vielä ihan vähän petrata ja opetella kysymään neuvoa vastaantulijoita tositilanteen tullen ;) Ne kadun kulmassa epätoivoisen näköisenä karttaa rapistelevat turret kun ovat aika usein Suomesta. Tai sitten Japanista.

    Tykkää

  2. Joo siis sehän kuuluu aivan oleellisesti tähän syndroomaan, että apua ei kysytä, ettei vaan häiritä ketään. No, eipä tosiaan ainakaan häiritä ketään…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s