Magyar

Kerroin tänään työkaverille asuntojärjestelyistäni ja unkarilaisesta tulevasta kämppiksestäni. Työkaveri tiesi kertoa, että suomessa ja unkarissa olisi kolme samaa sanaa; käsi on käs ja veri on ver ja kolmatta hän ei muistanut. Niillä voimme sitten kommunikoida, hän naureskeli.

Käs! Ver! Käs!

Kolmas sanahan piti sitten tarkistaa Wikipediasta. Ja tietenkin niitä sanoja löytyi vähän enemmän kuin kolme. Näin kertoo Wikipedia unkarin ja suomen samankaltaisuuksista:

”Unkarin suomalais-ugrilaisuus on ilmeinen vastaväitteistä huolimatta. Monet sanat ovat selvästi samannäköisiä, esim. él – elä(ä), kéz – käsi : käte-, ki – ken, kő – kivi, lesz ’tulla jksk’ – lie(nee), máj – maksa, megy – men(nä), méz – mesi : mete-, mi – me, négy – neljä, név – nimi, nyel – niel(lä), szem – silmä, szív – sydän, ti – te, új – uusi, vaj – voi, vas ’rauta’ – vaski, vér – veri, világ ’maailma (< valo)’ – valkea.”

Joo-o. Helpostihan tuota ymmärtää! Szem, sehän on tietenkin silmä! Ilmeistä.

Wikipedia myös linkkaa varsin hauskaan, 1935 kirjoitettuun artikkeliin Suomen- ja unkarinkielen sukulaisuudesta. Siinä oli oivallisia esimerkkilauseita. Niiden avulla saa kätevästi ujutettua myös nuo edellä mainitut kaksi yhteistä sanaa puheeseen:

”Kivistä verinen oli vävyn käsi. Kövektõl véres volt veje keze.”

”Miniäni antoi voita. Menyem adott vajat.”

”Orvon silmä kyyneliä täynnä. Árva szeme könnyel tele.”

4 kommenttia artikkeliin ”Magyar

  1. Mä olin keväällä Budapestissä. Ainoa asia, joka yhdistää Suomea ja Unkaria on maiden lipuissa esiintyvä valkoinen väri.

    Tykkää

  2. Minusta tuo ”orvon silmä kyyneliä täynnä” on mainio. Sitä voi sitten toistella kämppikselle, jos joskus tuntee olonsa orvoksi vadelmaveneistä elävässä länsinaapurissa. (Pessimistikö? Ei, en.)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s